Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német nyugdíjbiztosító adatai szerint ma már 1,76 millió embernek utal járadékot külföldre a német állam, ez az összes nyugdíj 7 százaléka.

A legtöbb német nyugdíj dél-európai országokba áramlik: Olaszországba (373 ezer), Spanyolországba (226 ezer), Görögországba (100 ezer) és Franciaországba (87 ezer), de Törökországban is csaknem 70 ezer ember él német nyugdíjból - az átlagos kifizetés havonta 305 euró, vagyis körülbelül 95 ezer forint - írta a portál.

A növekedés nagyrészt annak tudható be, hogy az 1960-as évektől nagyon sok vendégmunkás élt és dolgozott Németországban, így ott is szerzett nyugdíjjogosultságot. Közülük sokan már elérték a nyugdíjkorhatárt, és hazatértek, így a nyugdíjat utánuk küldik.

A külföldön élő nyugdíjasok 13 százaléka viszont német állampolgár, akik általában kényelmi okokból költöztek külföldre. A legtöbb német állampolgárságú nyugdíjas Svájcban él, de népszerű célpont Olaszország, a spanyolországi Mallorca vagy az alacsony árak miatt Görögország és a keleti tagállamok is.

Címlapkép forrása: Pexels.com