Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fehér Ház gazdasági bizottságának elemzése utal egy 2016-ban készített felmérésre, amelynek becslései szerint 2013-ban 78,5 milliárd dollárba került a csakis vényre kapható opiáttartalmú gyógyszerektől (elsősorban fájdalomcsillapítóktól) kialakult kábítószer-függőség és túladagolás. A költségek jórészt az egészségügyi ellátásban és a kábítószer-tartalmú gyógyszerekkel összefüggő bűnözés miatti igazságszolgáltatásban jelentkeztek.

A tanácsadó testület becslései szerint a jelenlegi helyzet jóval aggasztóbb, mivel az elmúlt évtizedben megduplázódott a halálesetek száma.

A gazdasági bizottság tanulmánya szerint a korábbi felmérések nem terjedtek ki az illegálisan forgalmazott opiátokra, köztük például a heroinra. "Az opiátválság mértékét eddig nagyon nagy mértékben alábecsülték" - állapítja meg a jelentés, amely legalább 622 milliárd dollárra becsüli a járványos méreteket öltő opiátválság elleni küzdelem várható költségeit.

Donald Trump elnök októberben közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett az opiátokkal elkövetett visszaélések miatt. Az elnök a Fehér Házban elmondott beszédében úgy fogalmazott: ez az Egyesült Államok történelmének legsúlyosabb kábítószerválsága. Trump szövetségi bizottságot hozott létre a probléma tanulmányozására és átfogó javaslat készítésére.

A hétfőn nyilvánosságra hozott elemzés megállapítja, hogy a Trump-kormányzat eddig több mint egymilliárd dollárt szánt az opiátválság elleni küzdelemre: a megelőzésre, az orvosi kezelésekre, a vényre felírható gyógyszereket ellenőrző programokra, valamint az olyan közösségek megsegítésére, amelyek különösen veszélyeztetettek. Az elemzés hozzáteszi azt is: az igazságügyi minisztérium már ért el sikereket a receptre felírható gyógyszerekkel elkövetett visszaélések visszaszorításában, és megtörtént az első vádemelés is az opiátokat (elsősorban fentanilt) illegálisan gyártó és forgalmazó kínaiak ellen.

Egyedül tavaly 64 ezer amerikai halt meg opiáttúladagolásban: elsöprő többségük fájdalomcsillapítók túlzott használata miatt, valamint herointúladagolás következtében. A Fehér Ház jelentése szerint 2000 óta több mint 300 ezer amerikai halt bele a kábítószerek, köztük az opiátok túladagolásába.