A dokumentumok hangsúlyozzák, hogy az orosz-magyar kétoldalú együttműködés kulcsfontosságú területe az energetikai ágazat. Egészében a magyar energiafogyasztásban a nyersolaj háromnegyede, illetve a földgáz kétharmada orosz importból származik - írják.

A Putyin-Orbán találkozóra készített dokumentumokban szó van a magyar vállalatok részvételéről a 2018-as oroszországi futball-világbajnokságra készülő infrastrukturális beruházásokban. "Vizsgálják a magyar vállalatok részvételének lehetőségét a futball-világbajnokságra készülő infrastrukturális létesítmények építésében" - áll az orosz hírügynökség által idézett dokumentumokban.

Ezek kitérnek arra, hogy a magyarországi orosz beruházások 1,5 milliárd dollárt tesznek ki, míg a magyar vállalatok oroszországi beruházásai kétmilliárd dollárra rúgnak, és a legnagyobb oroszországi magyar befektetők között van az OTP Bank, a Richter Gedeon gyógyszeripari és a Mol olajipari vállalat.

Tavaly a kétoldalú áruforgalom 40 százalékkal, 4,7 milliárd dollárra csökkent, az elmúlt két év leforgása alatt pedig majdnem felére esett - ismertette a TASZSZ.

Az idézett dokumentumok szerint a felek a tervek szerint a kétoldalú tárgyalások keretében felvázolják azokat a lépéseket, amelyek a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok fenntartását és megerősítését szolgálják olyan időszakban, amikor az Európai Unió szankciókat tart érvényben Oroszország ellen, ingatagok a devizapiacok és egészében véve a világgazdaság.