Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Kapcsolatba lépett velem néhány kommandós Ivanovóból. Azt mondták, hogy 17-en meghaltak közülük, nem kapták meg a pénzüket és félnek beszélni" - ezt írta egy A4-es papírra Borisz Nyemcov egy nappal a halála előtt, Kelet-Ukrajnában harcolt orosz katonákat említve. Nyemcov tanácsadójával, Olga Sorinával beszélgetett az irodájában, de annyira félt, hogy lehallgatják, hogy inkább papírra vetette gondolatait. Soriba megmutatta a feljegyzést a Reuters hírügynökségnek.

"Biztonság kedvéért nem akart semmit mondani, nem akarta hangosan kimondani, ezért írta le" - mondta Sorina a feljegyzésről, amelynek eredetiségét független forrásból nem sikerült megerősíteni. Arról is beszélt, hogy Nyemcov kapcsolatban állt egyes Ukrajnában harcolt katonák családtagjaival és meg akarta látogatni őket. Az tervezte, hogy dokumentumokkal bizonyítja, hogy orosz erők harcolnak Ukrajnában - mondta a tanácsadó.

Tavaly nyár óta egyre több jelentés érkezett arról, hogy a kelet-ukrajnai harcokban sok orosz katona meghalt. Az orosz média néhány oroszországi temetőben frissen nyugalomra helyezett katonák sírjait fedezte fel. Halálukról nem adtak ki hivatalos közleményt. Miközben a NATO-országok szerint az oroszok harci alakulatokat küldtek át a határ túloldalára, Moszkva határozottan tagadja ezt, egy kijevi katonai parancsnok pedig elismerte, hogy nem harcolnak reguláris orosz csapatok ellen.

Nyemcov leleplező anyagát különösen fontosnak jellemezték a meggyilkolását követő napokban. Barátai azonban kételkednek abban, hogy a politikust kifejezetten a tényfeltáró anyag miatt ölték meg. Ez annál is inkább valószínű, mert az orosz közvéleményt Nyemcov nem nagyon foglalkoztatta.

Közben az orosz Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma újabb humanitáriusnak mondott konvojt indított Donyeckbe - az indoklás szerint azért, hogy segítsenek a néhány nappal ezelőtti bányaszerencsétlenség áldozatain. Az oroszok és a NATO pedig újabb diplomáciai pengeváltásba keveredtek.

Alexander Vershbow, Amerika legmagasabb beosztású polgári NATO-illetékese azt mondta: "a dühös, revizionista Oroszország erőszakos módon, fegyverrel akarja átrajzolni az Európa-határokat.

Moszvkában viszont Anatolij Antonov védelmi miniszterhelyettes azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy az ellenségként akarja beállítani Oroszországot. Antonov elítélte, hogy a szövetség parancsnoki és irányítóközpontokat hoz létre a balti és más államokban.