A kelet-közép-európai feltörekvő országok eddig jórészt elkerülték a világ más régióiban kialakult vad devizaeladásokat, de a nagy tőkekivonási hullám átcsaphat ezek felett is. A felfordulás magával sodorta például az értékpapír-piaci alapokat is. A feltörekvő piaci alapok történetük második legnagyobb tőkekivonását szenvedték el az elmúlt napokban: 2,7 milliárd dollárnyi befektetés távozott belőlük a szerdát megelőző héten - emlékeztet a Wall Street Journal cikke.

Egyik kelet-közép-európai ország sem szembesült olyan gondokkal, mint Törökország, amellyel kapcsolatban a belpolitikai felfordulás és a nagy külkereskedelmi deficit erősíti fel az aggodalmakat, vagy Dél-Afrika, amely szintén folyamatos devizapótlásra szorul. Mindkét ország jegybankja kényszeredetten emelte alapkamatát.

Reszketés

A piac be van gyulladva - jellemzi a félelmeket David Hauner, a Bank of America Merrill Lynch európai feltörekvő gazdaságokkal foglalkozó részlegének vezetője. A világon megindult tőkekivonás miatt magasabb fokozatba kapcsolt a befektetők aggódása.

A régión belül Magyarországgal kapcsolatban a legerősebbek a félelmek. A forint esése tegnap begyorsult (azóta némileg korrigált az árfolyam - a szerk.), miközben a török líra nagyjából stabil maradt. Ugyanakkor Magyarországnak - szemben Törökországgal és Dél-Afrikával - folyó fizetési mérlegtöbblete van, ezért nem annyira kiszolgáltatott a külső finanszírozásnak, mint ez a két állam. Emellett elég magasak a devizatartalékok.

A mérleg másik serpenyőjét a jelentős államadósság húzza le, amit újra kell finanszírozni. Egy 440 milliárd forintos (1,9 milliárd dollár) tétel február 12-én esedékes. További 2,28 milliárd dollárnak megfelelő összeget augusztusban kell előteremteni. Eközben a jegybank 2,85 százalékra vitte le az alapkamatot és Matolcsy György, az MNB-elnöke szerdán további mérséklést helyezett kilátásba.

Biztos, ami biztos

Még nagyobb lenne a felfordulás a régióban, ha a befektetők megtalálnák a lengyel zlotyt. Lengyelország államadóssága a GDP 58 százaléka szemben az eurózóna 93 százalékával és a 28 tagú EU 87 százalékával. Ennek ellenére a lengyel deviza idén 3 százalékkal gyengült a dollárral szemben, ami a két ország közötti nagy különbségek tükrében nem sokkal kevesebb a török líra 5 százalékos veszteségénél.

A varsói jegybank jövő szerdán tart kamatdöntő ülést, amelyen várakozások szerint 2,5 százalékon hagyja alapkamatát. A lengyel pénzügyminiszter kijelentette, hogy nem alszik rosszabbul a pénzügyi zűrzavar miatt, de hozzátette: meg kívánják hosszabbítani az IMF-fel kötött rugalmas hitelszerződést. Varsó elvileg 34 milliárd dollár kedvezményes hitelt hívhat le, de eddig tartózkodott ettől.

Lavinahatás

Az IMF és más nemzetközi pénzügyi szervezetek jobban felkészültek a feltörekvő piaci zavarok kezelésére, mint a legutóbb, a kilencvenes években kitört válság idején - állítja Jeronmin Zettelmeyer, az EBRD vezető elemzője. Ugyanakkor ennek az országcsoportnak a súlya jóval nagyobb a világgazdaságban, mint akkor, így megroppanásuk sokkal kellemetlenebb hatással járhat.

A viszonylag stabil feltörekvő országokat kétféle módon érheti el a többi hasonló piacon kialakult nagy felfordulás. Az első, hogy az általános idegesség hatására a piaci szereplők megszabadulnak nyereséges, hosszabb távú, viszonylag könnyen értékesíthető feltörekvő piaci - köztük magyar és lengyel - befektetéseiktől is, a második, hogy pusztán azért fogják menekülőre a dolgot, mert lelki szemeik előtt megjelenik a hólabda hatás, azaz az összeomlás gyorsuló átterjedése az egész világra.

Nem hiszem, hogy a jelenlegi eladási hullámnak feltétlenül tova kell gyűrűznie, de nagyon sok befektető jelenleg egyszerűen nem akar feltörekvő piaci eszközöket látni a portfóliójában - mondja Yannick Naud, a Sturgeon Capital tőketársaság menedzsere. Naud növelni akarta például magyarországi befektetéseiket, ami nem sikerült, de Kelet-Közép-Európáról azt tartja, hogy a további gyengülés utat nyit a jó befektetések előtt.