Ha nem a németekkel szövetkezünk, akkor újra az orosz csizmák alá kerülhet az ország, ezt még Kaczynskinek és Macierewicznek is meg kell értenie - mondta TOK Fm rádiónak a neves lengyel történész, Kazimierz Wóycicki. Az üzenet Jaroslaw Kaczynskinek, az országot kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártja elnökének és Antoni Macierewicz hadügyminiszternek szólt.

Az utóbbi csatlakozott a PiS képviselőjéhez, Arkadiusz Mularczykhez, aki vizsgálatot követelt abban az ügyben, hogy lehet-e további jóvátételt követelni Németországtól a második világháborús pusztítás után - tudósított a gazeta.pl. Ez ügyben kérvényt nyújtott be a Szejm igazságügyi bizottságához. Indokként elismételte az ismert tényeket a hatmillió lengyel haláláról és a lerombolt Lengyelországról.

Ütik a tamtamot

A kezdeményezés nem partizánakció, ezt bizonyítja Macierewicz megszólalása. A hadügyi tárcavezető a köztévének adott interjújában azt mondta, hogy korábban nem egy önálló ország, hanem egy szovjet gyarmat mondott le a további kártérítésről. Ezt nevezték Lengyel Népköztársaságnak.

Helyettese, Bartosz Kownacki az akkori megszállókra utalva azt mondta, hogy a német degeneráltak gyerekei és unokái próbálják manapság a lengyeleket arra tanítani, mi a szabadság és a demokrácia. Erre szerinte nincs erkölcsi alapjuk.

A németek politikai, erkölcsi és pénzügyi felelősséget éreznek a II. világháború miatt. Jelentős összegű jóvátételt fizettek a háborús károkért Lengyelországnak is. Lengyelország és Németország 1953-ban olyan megállapodást kötött, amelyben az előbbi véglegesen lemondott a további kártérítésről - reagált a felvetésekre a német kormány szóvivője, Ulrike Demmer.

Elszigetelt ország

A vitában megszólaló lengyel történész professzor szerint esélye sincs annak, hogy sikeresen követeljen valaki jóvátételt 70 évvel a háború után. Ez abszurdum, amely megronthatja a lengyel-német kapcsolatokat. Lengyelország egyre elszigeteltebb lesz nemzetközileg. Ebben az ügyben még Orbán Viktor magyar miniszterelnök sem támogatná a varsói kormányt - tette hozzá.

Egy ilyen követelés megsemmisítené a lengyel külpolitika alapjait. Amennyiben nem Európával és a németekkel vagyunk, akkor az oroszok cipője alatt találjuk magunkat - fogalmazott a történelmi tapasztalatokra utalva.