A svájci ipar a jelek szerint igen gyorsan reagált az euró-svájci frank küszöb január közepi feladása óta bekövetkezett heves frankerősödésre. Egy svájci cégek körében készített felmérés szerint 100 nappal az árfolyamküszöb feladása után a megkérdezett cégek kétharmada beszállítóinak már több, mint felét lecserélte.

S ez még mindig nem elegendő - mutat rá a svájci vállalati tanácsadással foglalkozó Staufen AG tanulmánya. Sok nagyobb cég létszámleépítést tervez, vagy legalábbis fontolóra veszi azt a közeljövőben, s szintén tervezik termelésük legalább egy részének külföldre telepítését - írja a tanulmányra hivatkozva a Wirtschaftsblatt osztrák pénzügyi napilap. Az 500 millió svájci franknál nagyobb éves árbevétellel rendelkező cégek 44 százaléka tervez ilye intézkedést. A megkérdezett 86 vállalkozás 30 százaléka azt válaszolta, hogy a létszámleépítést és a tevékenység külföldre költöztetését egyszerre tervezi.

A tanulmány szerint a svájci ipar a frankfelértékelődés okozta sokkhatás még nem heverte ki. A válaszadó cégek 60 százalék  várja azt, hogy a frankerősödésnek erős negatív hatása lesz vállalatára, s 84 százalék meg van győződve arról, hogy a svájci ipart alapjaiban rázza meg a lépés.

A cégek eközben már sokat tettek azért, hogy versenyképességüket amennyire csak tudják, megőrízzék. Mintegy kétharmaduk árcsökkentésre kényszerült vevői felé a küszöb feladása óta, 57 százalékuk cserélt beszállítót, s nagyjából a felük létszám- és beruházási stopot rendelt el. Az elmúlt öt évben szinte az összes megkérdezett vállalkozás javította termelése hatékonyságát, s beszerzéseinél és egyéb területeken drasztikus költségcsökkentéseket hajtott végre. Ennek ellenére 55 százalékuk úgy véli, összehasonlítva az iparága többi szereplőjével csak kis eredményeket tudott felmutatni