Nem eléggé biztonságos, egyelőre drága vagy legalábbis rossz az ár-érték aránya, van még mit fejleszteni rajta, nem gondolnánk, milyen veszélyes a használata, azon kívül, hogy divatos, semmi pluszt sem kínál vagy részben csak kamu. Ilyen indokok alapján tanácsolja el olvasóit bizonyos termékek vásárlásától a MarketWatch szokásos év végi cikkében. A javaslatok 2016-ra vonatkoznak: ami jövőre rossz vételnek ígérkezik, az később még jó lehet.

Hoverboard vagy minisegway

A hoverbord néven ismert szerkezetek 2015 nagy durranásai közé tartoznak. Sokan kipróbálták a kapaszkodó-irányító bot nélküli, minisegwayre emlékeztető, elektromos hajtású szerkezetet, amely szórakozásra és rövid távokon közlekedésre is használható. Vannak azonban súlyos gyengéi.

Az első és legfontosabb gond, hogy egyelőre semmiféle nemzetközi vagy nemzeti szabályozás nem garantálja ezeknek a járműveknek a minőségét. Lítium-ion akkumulátoraik a mobiltelefonok és a laptopok tíz évvel ezelőtti szintjén állnak, azaz gyúlékonyak. Az USA-ban előfordult, hogy egy áruházban, a raktáron lévő hoverboard gyulladt ki. A brit fogyasztóvédelmi hatóság azt ajánlja a tulajdonosoknak, hogy ne hagyják magukra kétkerekűjüket töltés közben.

Az USA-ban a fogyasztóvédők több jelentést kaptak arról, hogy a szerkezetről leesve komoly traumával járó balesetet szenvedtek. Ennek lehetett az oka ügyetlenségük, tapasztalatlanságuk vagy a hoverboard váratlan meghibásodása.

Apple Watch

Az Apple karóraszerű komputerének megjelenését nagy várakozás előzte meg, sok szakértő számított az iPhone vagy az iPad sikeréhez hasonló óriási felhajtásra. Az ünnepi szezon biztosan megdobta a termék eladásait: egyes előrejelzések szerint az ünnepek alatt 5-6 millió Apple Watch találhat új gazdára a kütyü április bemutatója óta eladott hatmillió után.

Ezeket a számokat azonban a helyükön kell kezelni. A gyártó csak pénzügyi évének negyedik negyedében 48 millió iPhone-t adott el szemben az egy évvel korábbi 39 millióval. A magyarázat több részből áll. Az első az ár. Az Apple órája 350-550 dollárba kerül, míg például a hozzá hasonló tudású Pebble okos óra, amely kitűnő teszteredményekkel dicsekedhet, már 100 dollárért megvehető az interneten.

A bírálók szerint az Apple újdonsága valójában egy fitnesztermék - a cég elég okos volt ahhoz, hogy olyan egészségügyi vizsgálati képességekkel ruházza fel, amelyekhez nincs szükség hatósági engedélyekre. Mindez nem jelenti azt, hogy az Apple Watch nem áll szép jövő előtt, pusztán talán még 2016 az az év, amikor meg kell venni. Érdemes megvárni újabb változatait.

Virtul reality szemüveg

Az előbbiekhez hasonló a helyzet a virtuális valóságot kínáló szemüvegekkel. Nagy kívánatosak, hiszen szinte élővé teszik a 3D-s élményt, ám jövőre még korai megvenni ezeket. A legfőbb ok drágaságuk. A Samsung terméke ugyan kijön 100 dollárból, ám csak akkor használható, ha a tulajdonosa rendelkezik a gyártó viszonylag új okos telefonjával, ami jelentősen megdobhatja a költségeket.

Más hasonló berendezések ára már 200 dollárról indul és ezeknek is "vannak igényeik". Nem akármilyen komputerrel működnek együtt, illetve csak nagy teljesítményű gépekkel használhatók. Az összes hardver ára az ezerdolláros szint felett jár. A szakértők csak 2017 elejére várják a gyártók jó ár-érték arányú ajánlatait.

Emellett gondok lehetnek a minőséggel, valamint a mellékhatásokkal is. Az előbbi a következő években javulhat, az utóbbi talán mindig gondot jelent majd. A virtuális valóságot kínáló szemüvegek használói közül sokan panaszkodnak - levertséggel, fáradsággal járó - szimulációs betegségre, amelyet a repülőgép-szimulátorokban gyakorló pilóták tapasztaltak először.

Szelfibot

Ki gondolná, hogy a mai világ egyik legveszélyesebb használati eszköze az a bot, amelyre szerelve az emberek távolabb tarthatják maguktól fényképezőmasináikat egy-egy ütős szelfi elkészítéséhez. Nem pusztán arról van szó - amire már tudományos kutatások is rámutattak -, hogy az ilyen fényképek készítése súlyos lelki bajokról: önimádatról, machivellista hajlamokról, szociális zavarokról árulkodik.

A szelfibotok veszélyeztetik a használójuk testi épségét is. Sokan olyan helyen - például sziklák peremén, veszélyes közlekedési helyzetekben - próbálnak ezekkel fotózni, ahol végzetes baleset érheti őket. A Conde Nast Traveller luxus utazási magazin statisztikája szerint 2015-ben tucatnyi turista halt meg botos szelfizés közben, az áldozatok száma több, mint a cápatámadások miatt életüket vesztett embereké.

Tény, hogy a szelfibotok ára 8 és 25 dollár között mozog. Az is igaz, hogy megspórolhatja a használójának, hogy egy idegent kérjen meg a családi fotó elkészítésére. De higgyük el: nélkülük is lehet kiváló képeket kattintani.

Bourbon

Nem csupán az USA-ban vált divatossá az elmúlt években a bourbon, a Tennessee whiskey közeli rokona. Az Egyesült Államokban 46 százalékkal ugrott meg a fogyasztása 2009 és 2014 között - derült ki az amerikai Distilled Spirits Council szakmai szervezet adataiból. A gond az, hogy sok a bourbon címen kínált trükkös termék, amelyek készülhetnek almától kezdve a cseresznyéig sok mindenből.

Másrészt az igazi ínyencek szerint ugyan nem rossz itóka a bourbon, ám íze nem vetekedhet egy másik klasszikus amerikai whiskeyével, a legalább 51 százalékban rozsból készülő Rye-éval. Ezzel együtt valószínűleg időbe telik még, mire a bourbon kimegy a divatból. Különösen jól tarthatják magukat legjobb minőségű képviselői, amelyek palackja akár ezer dollárba is kerülhet.

Fitneszkarkötő

Nem kevésbé divatos termékek az előbbieknél, a viselőjük fizikai aktivitását - például lépésszámát, szívverését - nyomon követő fitneszkarkötők. Használóik száma piackutatók előrejelzése szerint 2016 végére 32 millióra nőhet az USA-ban a 2013-as 10 millióról. Nem kétséges, hogy a karácsonyi ajándékok rangsorában az élbolyban fognak szerepelni.

A márkás darabok ára 60 és 250 dollár közé esik, ezek gyaloglás, táncolás és futás közben is informálják tulajdonosukat testük állapotáról. A fitneszkarkötőket viselők több mint kilenctizede azt mondja, hogy az eszköz hasznára vált.

Az is igaz ugyanakkor, hogy a felhasználók 40 százaléka hat hónapon belül félreteszi ezt a kütyüt. Emellett felmérések szerint nem igazán informálnak arról, hogyan viselkedik viselőjük szervezete igazán nagy megterhelés alatt. Végül az általuk szállított információk ma már elérhetők számos mobiltelefon segítségével a megfelelő alkalmazás letöltésével.