A várakozásoknál alacsonyabb, mindössze 0,7 százalékos mértékben nőtt az amerikai gazdaság az első negyedévben - derül ki a frissen közzétett adatokból. A piac várta a lassulást az előző negyedéves 2,1 százalék után, ekkorára azonban nem számított, az elemzők 1 százalékos növekedést becsültek előzetesen - derült ki a Bloomberg összefoglalójából.

Az elmúlt három évben nem volt példa ilyen alacsony növekedési adatra az Egyesült Államokban. Ami még ennél is aggasztóbb, a lakossági fogyasztás mindössze 0,3 százalékkal bővült, ennél kisebb mértéket utoljára 2009-ben lehetett tapasztalni.

Ez csak átmeneti

Az alacsony növekedést az elemzők egyelőre átmeneti megtorpanásnak látják. Az egyik ami szerepet játszott benne, a szokásosnál enyhébb időjárás, ami a háztatások fűtési költségeinek visszaesését eredményezte. A másik a beruházások visszaesése volt, amelyet sokan azzal hoznak összefüggésbe, hogy a vállalatok egy része elhalasztotta a beruházásait amíg nem tisztázódnak az új elnök által ígért adóreformok pontos részletei.

Ugyanakkor a fogyasztói bizalom és a vállalatvezetők üzleti hangulata magas szinten áll, miközben a munkaerőpiacon is kedvezőek a folyamatok, így a második negyedévben akár pozitív fordulatra is lehet számítani. Elsősorban a beruházások és a fogyasztás tekintetében - mondta Michael Feroli, a JPMorgan vezető amerikai közgazdásza a hírügynökségnek.

Fenyeget a leállás

Eközben az utoljára 2013 végén látott helyzet kezd el körvonalazódni az amerikai kormányzat költéseivel kapcsolatban. Azok ugyanis hamarosan átlépik a törvényileg meghatározott értéket, s ha nem sikerül a Kongresszusnak megegyeznie az adósságplafon felemeléséről ma éjfélig, akkor akár csak 2023 végén, fel kell készülni az amerikai kormányzati intézmények részleges leállására.

A republikánus többség ugyanakkor elfogadott egy rendelkezést, amely egy héttel kitolná a kritikus határidőt. A megegyezés azért késik, mivel a demokrata képviselők általában az Obamacare megmentését szeretnék elérni a beleegyezésükért cserébe. Most konkrétan a finanszírozási nehézségekkel küzdő Puerto Rico szegények számára egészségügyi ellátást biztosító programjának finanszírozását szeretnék biztosítani.

Donald Trump amerikai elnök ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: " Meglátjuk mi lesz. Ha leállás lesz, hát leállás lesz." Ha ez bekövetkezne, az szerinte is nagyon negatív esemény lenne, de elmondása szerint a kormányzat fel van készülve erre az eshetőségre.