Ez derült ki a Fed pénzügy-politikai tanácsa, a Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) legutóbbi, július végi értekezletének jegyzőkönyvéből, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra Washingtonban.

A Dow Jones hírügynökség által gyűjtött első elemzői vélemények szerint a jegyzőkönyv összességében inkább korábbi, mint későbbi szigorítást valószínűsít a jövő év során, miközben élesedni látszik a vita a bizottságban, hogy mikor érdemes kezdeni a kamatemelést.

A július végi értekezleten nem változtattak a közel hatéves zérókamat-politikán, de további 10 milliárd dollárral csökkentették a mennyiségi enyhítést.

A bizottság szerint a lakáspiac csak lassan élénkül, a bérek-fizetések "csak szerényen" nőnek, de több tag úgy véli, hogy az infláció most már gyorsulhat kissé. Néhány bizottsági tag viszont úgy gondolja, hogy a gazdasági kilátások bizonytalanabbá váltak az első negyedévi GDP-csökkenés miatt, a második negyedévi növekedés dacára - olvasható a szerdán megjelent jegyzőkönyvben.

A Fed irányadó napikamatcélja az utolsó, 2008. decemberi csökkentés óta 0-0,25 százalékos. Ezenkívül a Fed eddig három mennyiségi enyhítő programmal is növelte a piaci likviditást, összesen több mint 3200 milliárd dollár értékben. Az utolsó, ma is tartó program során 2012. szeptembertől előbb havi 40 milliárd dollárért, majd 2012. decembertől havi 85 milliárd dollárért vásárolt hosszú lejáratú amerikai kormánykötvényeket és jelzálogkölcsönnel fedezett pénzintézeti adósságot. Ezt az ütemet tavaly decemberben kezdte lassítani, értekezletenként 10-10 milliárd dollárral csökkentve a mennyiségi enyhítés havi összegét. A legutóbbi, július végi döntésével havi 25 milliárd dollárra fogta vissza a programot, és ebben az ütemben haladva legkorábban október végén, legkésőbb december közepén véget érhet a mennyiségi enyhítés.