Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Részleteket nem árult el, azt sem, hogy mely országokkal folytat ez ügyben tárgyalást Kijev. Azt is elmondta, hogy a fegyverszállításokon kívül az ukrán fél "kellően sikeres" tárgyalásokat folytatott külföldi államokkal halált nem okozó katonai eszközök szállításáról, valamint az ukrán hadsereg technikai és pénzügyi támogatásáról.

Közben Petro Porosenko ukrán elnök sürgette, hogy mihamarabb ismét üljön össze a kelet-ukrajnai válság tárgyalásos rendezésére létrehozott összekötőcsoport. Az ukrán elnök Kijevben folytatott megbeszélést a háromoldalú, Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló kontaktcsoport tagjaival, Leonyid Kucsma volt ukrán államfővel, Heidi Tagliavini EBESZ-képviselővel és Mihail Zurabov kijevi orosz nagykövettel. Porosenko elengedhetetlennek nevezte, hogy a szeptemberben megkötött minszki megállapodások alapján mielőbb lépjen életbe tűzszünet Kelet-Ukrajnában, és jöjjön létre a szemben álló feleket szétválasztó ütközőzóna a harcvonal mentén, ahonnan mindkét oldalnak ki kell vonnia nehézfegyvereit.

A fehérorosz külügyminisztérium hírül adta, hogy a kontaktcsoport már pénteken kész összeülni Minszkben. Az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok Luhanszki Népköztársaságának vezetője, Ihor Plotnickij az orosz Ria Novosztyi hírportálnak telefonon azt mondta, hogy a szakadárok készek részt venni a megbeszélésen.

Az ukrán külügyminisztérium egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy valóban ülésezni fog pénteken Minszkben a kontaktcsoport.

Viktor Muzsenko, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöke csütörtöki sajtóértekezletén kijelentette,hogy a szakadár tüzérség által rommá lőtt donyecki nemzetközi repülőtér elvesztette stratégiai jelentőségét, nincs értelme az ukrán katonáknak tovább védeni. Az ukrán erőket ezért a repülőtér területétől másfél kilométerre visszavonták. Muzsenko szavai szerint ottani állásokból ellenőrzés alatt tuják tartani a légi kikötő területét.

A reptér terminálja teljesen összeomlott a szakadárok tüzérségi támadásai következtében, emiatt a terminált már korábban elhagyták az ukrán katonák, és a légikikötő más épületeiben rendezkedtek be védelemre. A szakadárok rommá lőtték a repülőtér irányítótornyát, továbbá a leszállópályák is használhatatlanná váltak, tele vannak tüzérségi lövedékek okozta mély gödrökkel.

A repteret hosszú hónapokon át védték a szakadatlan szeparatista támadásokkal szemben az ott szolgáló ukrán katonák és önkéntesek, akiket emberfölötti kitartásukért "kiborgoknak" neveztek el Ukrajnában.