Didier Burkhalter svájci elnök és külügyminiszter, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnöke kedden az Európa Tanács külügyminiszteri értekezletét követően a bécsi repülőtéren elhangzott nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a jelenlegi körülmények között rendkívül nehéz megtartani az államfőválasztást.

"Fegyverszünetre van szükség a választás megtartásának érdekében" - fogalmazott Burkhalter, aki egyidejűleg felszólított az ukrán válság rendezéséről április 17-én Genfben született nemzetközi megállapodás betartására.

Az EBESZ soros elnöke délután megbeszélést folytatott Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel, aki a bécsi repülőtéren tárgyalt Andrij Descsicja ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is.

Burkhaltert szerdán Moszkvába várják, ahol találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Oroszország és Németország a napokban az EBESZ szerepének megerősítését kérte az ukrajnai rend helyreállításában.

A bécsi székhelyű EBESZ március 21-én 120 megfigyelőt küldött Ukrajnába, akiknek számát 500 főre tervezi növelni. Az Európa Tanács keddi bécsi ülésén Burkhalter állítólag azt mondta, hogy már 154 EBESZ-megfigyelő tartózkodik a kelet-európai országban, és június végéig mintegy 300 főre bővítik a csoport létszámát.