Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz állami nagybankok, a Sberbank, a VTB és a Vnyeseconombank megpróbálnak kikerülni az ukrán pénzügyi világ mocsarából - írta a Kommerszant című lap. A zavaros helyzet oka elsősorban a képtelen politikai helyzet.

A Forbes ukrajnai kiadása szerint a Sberbank már tárgyalásokat folytatott kijevi leányvállalata eladásáról Alekszandr Jaroszlavszkij helyi üzletemberrel. Ezek ugyan sikertelenek voltak, ám az oroszok nem adták fel, folytatják a partnerkeresést.

A többségi orosz állami tulajdonban levő VTB elnöke, Andrej Kosztyin egy londoni konferencián beszámolt arról, hogy ukrajnai vállalkozásuk jelentős veszteségeket szenvedett el. A helyzetből sem gazdasági, sem politikai szempontból nem sok kiutat látnak, ha lesz rá lehetőségük, eladják kijevi vállalkozásukat. A bajt jelzi, hogy kihelyezett kölcsöneik jelentős részét nem sikerült visszakapniuk.

Ennek oka szóvivőjük szerint, hogy az ukrán gazdasági környezet rettenetesen átpolitizált, fiókjaikat gyakran érik vandál támadások, ami rendkívül kellemetlen légkört teremt üzleti vállalkozásaik folytatásához.

Az ugyancsak orosz állami tulajdonban levő Vnyeseconombank is lehetőséget keres ukrajnai leányvállalata, a Prominvesztbank eladására. Orosz szakértők szerint az eladási kísérletek nem reménytelenek, mert a politikai helyzet stabilizálódni látszik, és az orosz bankok menekülésének oka elsősorban politikai, és nem gazdasági alapokon nyugszik.