Németország hazai összterméke (GDP) 0,5 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a másodikhoz képest, és 2,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - jelentette a szövetségi statisztikai hivatalcsütörtökön. Az adatsor megegyezett a november 15-i előzetes becsléssel.

A német gazdaság ezzel tovább lassul, hiszen az első negyedévben még 1,3 százalékkal, a másodikban 0,3 százalékkal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva, illetve 4,7 százalékkal, majd 2,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A német központi bank (Bundesbank) hétfőn 0,5-1,0 százalékra rontotta a német GDP jövő évi növekedésére szóló előrejelzését a júliusban várt 1,8 százalékról. A német kormány október 20-án 1,8 százalékról 1 százalékra fogta vissza a jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó jóslatát. A vezető német gazdaságkutató intézetek már korábban átlagosan 0,8 százalékra mérsékelték jövő évi előrejelzéseiket 2,9 százalékról. Tavaly 3,6 százalékkal nőtt a német GDP, miután 2009-ben 5,1 százalékkal visszaesett.

A német gazdaságot, szerkezeténél fogva, hátráltatja az export gyengébb növekedése, ha a világgazdaság, amint várható, az ideinél lassabban bővül, miközben a német belső piac csak szerény támogatást nyújthat. Mindazonáltal a harmadik negyedévben még az elemzői előrejelzéseknél jobban teljesített az export: 7,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Ez gyorsabb növekedési ütem a második negyedévi 7,7 százaléknál, de továbbra is elmaradt az első negyedévi, 12,7 százalékostól. Tavaly átlagosan 14,1 százalékkal bővült a német kivitel.