Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Reuters azután kérdezte meg az amerikai állampapír-forgalmazókat, hogy pénteken közölt hivatalos adat szerint augusztusban a vártnál kevesebb munkahely szűnt meg az Egyesült Államokban a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban. A munkanélküliségi ráta ugyanakkor a becsültet meghaladó szintre emelkedett. A hét végén nyilvánosságra hozott adat részleteiről itt olvashat.


A magas munkanélküliség gyengíti a fogyasztói bizalmat és csökkenti a hazai keresletet, amire pedig elengedhetetlenül szükség van ahhoz, hogy meginduljon a gazdasági növekedés. Az első negyedévben a lakossági kiadás még 0,6 százalékkal nőtt, de a második negyedévben már 1,2 százalékkal csökkent.


Ben Bernanke, az amerikai jegybank vezetője a közelmúltban azt mondta, hogy a munkanélküliség az egyik legnagyobb probléma. Szerinte a munkanélküliség még 2011-ben is nagy lesz, ami károsíthatja a sérülékeny fogyasztói bizalmat. Ez pedig aláaknázhatja az amúgy is várhatóan csak igen fokozatos gazdasági javulást - mondta.


A Fed július közepén ismertetett legújabb előrejelzése szerint a munkanélküliség átlagosan 10,1 százalékos lesz idén, a korábban jósolt 9,6 százalék helyett.

A tengerentúli munkaerőpiaci adatok értéktőzsdei hatásairól szóló cikkünket itt olvashatja.