Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Péntektől akár ezer eurós pénzbírságra is számíthat az, aki jelentősen túllépi az előírt sebességet Szlovákiában. Ez csak egy azon sok újdonság közül, amelyet a jövő januártól hatályos, közúti közlekedésről szóló törvény módosítása vezet be - írta a pozsonyi Új Szó.

A belügyminisztérium szerint a büntetéseket azért kellett szigorítani, mert a rendőrség tapasztalatai szerint egyre több az utakon az ámokfutó. A legmagasabb bírságokat azok fogják fizetni, akik sztrádán 190 km/óránál gyorsabban haladnak, településen pedig túllépik a 100 km/órát.

A jogszabályba több új, eddig nem létező kihágás is bekerült. Az egyik a gyalogosok veszélyeztetése a járdán, amiért 60-tól 300 euróig terjedő büntetést adhat a rendőr, s ugyanilyen büntetésre számíthat az, aki kerékpározót veszélyeztet előzés közben.

Általánosan keményedik a szigor

A belügyminisztérium eredetileg ebben a törvénytervezetben akarta megtiltani a járdán történő parkolást, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) tiltakozása után viszont törölte ezt a paragrafust. A munkáltatók is próbáltak változtatni a törvényen, azt akarták, hogy a javasolt 798 euró helyett 350 maradjon a büntetés a tehergépkocsi-sofőrök számára, ha olyan helyen lépik túl az előírt sebességet, ahol a kamionok súlyát dinamikusan, menet közben mérik. A minisztérium az eltúlzott büntetésről szóló érvelést lesöpörte az asztalról, így a törvényben maradt a közel nyolcszáz eurós bírság.

Az objektív felelősség elve alapján is több kihágást büntethetnek majd az eddiginél. Postán küldhet bírságot a rendőrség januártól azoknak a sofőröknek, akik vasúti átkelő előtt lépik túl az előírt sebességet, illetve azoknak, akik megszegik a 7,5 tonnánál nehezebb gépkocsikra vonatkozó előzési tilalmat. A törvény szűkíti annak lehetőségét is, hogy a rendőrök a helyszínen szóbeli figyelmeztetéssel elengedhessék a szabályszegő sofőrt.

Januártól a kerékpárokra szerelt gyerekülésekben ülő gyermekeknek is kötelező lesz a védősisak, a 10 évesnél fiatalabb gyermekek pedig kerékpározhatnak majd a járdán.