Az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management - ISM) hétfőn közölte, hogy a nem feldolgozóipari ágazatok beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 56,0 pontra emelkedett a májusi 55,7 pontról. Elemzők 56,3 pontot vártak júniusra. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi. A nem feldolgozóipari szektor már a hatvanötödik egymást követő hónapban növekedett júniusban.

Az alindexek közül az üzleti aktivitás BMI-mutatója 2 ponttal 61,5 pontra, az új megrendeléseké pedig 0,4 ponttal 58,3 pontra emelkedett. Ugyanakkor a foglalkoztatottsági mutató 2,6 ponttal 52,7 pontra, míg az árindex 2,9 ponttal 53,0 pontra süllyedt.

Az eltérő módszertannal dolgozó Markit Economics piackutató intézet szintén hétfőn tette közzé amerikai szolgáltató szektori BMI-adatait. Náluk a szolgáltató szektori BMI júniusban 54,8 pont lett, ami megegyezik az előzetes értékkel, viszont 1,4 ponttal alacsonyabb a májusi 56,2 pontnál. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI a májusi 56 pontról 54,6 pontra csökkent júniusban.

Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza szerint a júniusi BMI-adatok azt mutatják, hogy az amerikai gazdaság a második negyedévben éves összevetésben 3 százalékkal bővült az első negyedévi gyenge teljesítmény után. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy a negyedév kezdetéhez képest a feldolgozóiparban és a szolgáltatások területén is jelentősen lassult a növekedés üteme, ami azt jelzi, hogy a harmadik negyedévben ismét kisebb tempóban bővülhet a bruttó hazai termék. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nagy valószínűséggel folytatja a kamatemelési ciklus idei megkezdésének előkészítését, de a kamatalakító testület tagjai a döntés előtt erősebb bizonyítékokat akarnak látni arra, hogy a gazdasági növekedés egészséges alapokon nyugszik.