A tárgyalásokat 10 nap múlva folytatják a görög pénzügyminisztérium illetékesei szeirnt. Az ország döntéshozói korábban nem utaltak arra arra, hogy szünetelhetnek a megbeszélések a felek között, de az EU/IMF/ECB delegációja sem számított a tárgyalások elnapolására, hiszen az IMF hivatalosan korábban azt közölte, hogy a felülvizsgálatot szeptember 5-ig befejezik. Mindezt a Reuters a felek közötti feszültségek világos jeleként értékelték.

Evangelos Venizelos görög pénzügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy a tárgyalásokat szeptember 14-én folytatják, miután szakértőknek lehetőségük adódik a releváns adatok tanulmányozására.

A strukturális reformokat fel kell gyorsítani miközben a görög gazdaság mintegy 5 százalékkal zsugorodik ebben az évben és vélhetően 2012-ben sem jön ki a recesszióból. Ez pedig hatással van arra is, hogy az ország tartani tudja a költségvetési célokat - mondta a pénzügyminiszter.

A kormány és a nemzetközi hitelezők csütörtökön közölték, hogy Görögország nem tudja tartani az idei deficitcélját, de abban nem volt egyetértés, hogy milyen mértékű lesz a pénzügyi kisiklás és mi okolható ezért.

A görög bankok részvényei 7,3 százalékkal estek pénteken a hírre, alulteljesítve ezzel az európai piacok mérsékelt esését, míg a periféria eurózónás tagállamainak adóssága és a benchmarknak számító német bundok közötti különbségek nőttek.

"A tárgyalások első köre befejeződött. (Az ellenőrök) 10 nap múlva visszatérnek, hogy a 2012-es költségvetési terveket áttekintsék és befejezzék a procedúrát. A tárgyalások nem fagytak be" - mondta egy döntéshozó a Reutersnek.

A költségvetési kisiklásról szóló vita már korábban is nehézségeket okozott a 110 milliárd eurós mentőcsomag következő részleteinek kifizetéséről szóló tárgyalásokon. Az EU/IMF küldöttei úgy gondolják, hogy Athén nem elég határozottan hajtja végre a reformokat, míg a görög döntéshozók a megszorítások által okozott vártnál nagyobb recesszió okolható amiatt, hogy nem tudják tartani a kitűzött deficitcélt.

A trojka döntéshozói szerint a 2011-es görög költségvetési hiány legalább a GDP 8,6 százaléka lesz a korábban megjelölt 7,6 százalékhoz képest. Egy görög döntéshozó szerint pedig úgy nyilatkozott a Reutersnek, hogy az ország GDP arányos hiánya elérheti a 8,1-8,2 százalékot, amelynek okaként a vártnál nagyobb gazdasági visszaesést említette. A trojka szakemberei ezzel szemben úgy vélik, hogy a hiánycélhoz képest keletkezett eltérésnek csak a negyedét lehet a recesszióra fogni.

Mindezek ellenére Vanizelos kijelentette: Görögország jelenleg nem szándékozik a jelenlegieken felüli megszorítóintézkedéseket bevezetni.

A tárgyalások nem álltak le, még folytatjuk - mondta korábban a NET radiónak Angelos Tolkas kormányszóvivő is, aki megjegyezte: "a tárgyalásoknak van néhány olyan kritikus pontja, amit a kormány véd".

A Reuters megjegyzi: nincs olyan görög kötvény, ami 2012 márciusa előtt lejárna, ami azt jelenti, hogy az ország csődjének nincs közvetlen kockázata, még akkor sem, ha ebben a hónapban nem kapja meg a következő, 8 milliárd eurós hitelrészletet az EU/IMF mentőcsomagból. Görögország ugyanakkor továbbra is nagy adósságot generál, ami előbb-utóbb készpénzhiányhoz vezethet.

Ehhez képest a trojka által kiadott közlemény - amelyben a nemzetközi hitelezők közlik, hogy a delegáció ideiglenesen elhagyta Görögországot, hogy "időt adjon Athénnek a 2012-es büdzsé technikai részelteinek és a reformok kidolgozására"  - úgy fogalmaz: a következő hitelrészlet nélkül Görögország csődbe mehet.

A közlemény szerint az Európai Bizottság, az ECB és az IMF szakembereiből álló szakértői csoport megvitatja a legújabb gazdasági fejleményeket és áttekintik az intézkedések bevezetését Görögország gazdasági programjának ötödik felülvizsgálatának fényében.

"A delegáció a tervek szerint szeptember közepén tér vissza Athénba, amikorra a görög dötéshozók befejezik a technikai részletek kidolgozását, hogy folytassák tárgyalásokat és befejezzék a felülvizsgálatot" - áll a közleményben.