Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mára virradóra Molotov-koktéllal felgyújtották Plovdivban a helyi áramszolgáltató, az osztrák EVN székházát és megrongálták szolgálati autóit, miközben Szófiában ismét tízezrek tüntettek tovább, annak ellenére, hogy már a múlt héten lemondott a kormány. A tiltakozások célpontjai elsősorban a külföldi monopóliumok, közülük is az osztrák, valamint a két cseh, a CEZ és az Energo-Pro, amelyek az ország energiaellátásáért, és a tüntetők szerint a megfizethetetlen villanyszámlákért felelősek.
A kialakult helyzet és a tüntetők követései egyaránt zavarosak, és a helyzet alig látszik megoldhatónak a parlamenti demokrácia és a törvények tiszteletben tartásával.

Bojko Boriszov kormányfő lemondása előtt 8 százalékos áramár-csökkentést és a CEZ működési engedélyének azonnali bevonását ígérte, de a külföldi tulajdonban levő vállalatok államosítására irányuló követeléseket elutasította. A hatályos bolgár törvények és a bulgáriai áramszolgáltatókat felvásárló külföldi cégekkel kötött szerződések azonban még a két ígéretének megtartását sem teszik lehetővé. A helyzet politikai megoldása sem látszik egyszerűnek, miután a GERB, Boriszovnak a parlamentben többséggel rendelkező jobbközép pártja nem hajlandó belépni az ügyvivő kormányba. Ráadásul a szűnni nem akaró tüntetéseken már azt követelik, hogy ne ilyen, hanem a valamennyi parlamenti párttól független szakértői kormány vegye át az ország irányítását, és űzze ki a külföldi monopóliumokat.

A Novinite szófiai hírügynökség értesülése szerint a cseh kormány követeli Brüsszeltől, hogy az Európai Bizottság gyakoroljon nyomást Bulgáriára a törvények és a nemzetközi szerződések tiszteletben tartása érdekében. Petr Necas cseh miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy elvárja az Európai Unió egy tagjától a külföldi befektetések megvédését.