A moszkvai diplomáciai állásfoglalás Mike Pence amerikai alelnök (képünkön) szerdán Podgoricában tett kijelentéseire reagált. Az orosz külügyi tárca szerint Pence "a mitikus orosz fenyegetéssel riogatta a nyugat-balkáni vezetőket, és egészen odáig elment", hogy Oroszországot "a régió határainak erőszakos átszabására irányuló kísérlettel vádolta meg". A dokumentum úgy fogalmazott, hogy "Washington mind mélyebbre csúszik a hidegháborús idők primitív ideológiai sablonjaihoz, amelyek teljességgel elszakadtak a valóságtól".

A külügyminisztérium kifogásolta, hogy Washington "ráerőlteti a balkáni országokra" a Nyugat és az Oroszország közötti "nyíltan destruktív választást", amely a tárca szerint növeli a feszültséget Európában, valamint destabilizálja a térséget és annak egyes országait. Nehezményezte annak a tézisnek a terjesztését, amely szerint nincs alternatívája Délkelet-Európa NATO-csatlakozásának.

Az állásfoglalás megfogalmazása szerint az Egyesült Államok és szövetségesei 1999-ben "durván megsértették a nemzetközi jogot, illegitim módon erőt alkalmazva Koszovó Szerbiától való elszakítása érdekében". Az orosz diplomaták a dokumentumban rámutattak, hogy a hivatalos Podgorica "Washington kemény nyomása alatt" és "az ország többsége véleményének dacára" léptette be Montenegrót az NATO-ba. Az orosz külügy szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió "a választók akaratát semmibe véve" megakadályozta, hogy a 2016 decemberi választásokon győztes pártok kormányt alakíthassanak.

"Hát ki is az, aki beavatkozik a belügyekbe és erőt alkalmaz a Balkánon, Moszkva vagy Washington" - tették fel a szónoki kérdést a dokumentum szerzői.