Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kínának érdekében áll szorosabbra fűzni kapcsolatait Mexikóval és hajlandó tárgyalásokba bocsátkozni a közép-amerikai országgal egy szabadkereskedelmi egyezmény létrejöttéről - jelentette ki Csiu Hsziao-csi (Qiu Xiaoqi), Kína mexikói nagykövete.

Mindkét ország gazdaságát fenyegeti az Egyesült Államok kereskedelmében utóbbi időben tapasztalt protekcionizmus. Az elnöki kampányban ígért magas vámok a kínai és mexikói kereskedelmi kapcsolatokat is rombolná.

Emellett Donald Trump már többször is belengette, hogy országát kivezeti az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményből (NAFTA), mivel az amerikai elnök a NAFTA-t okolja az amerikai ipari munkahelyek meredek csökkenéséért. Ha ezt meglépné az Egyesült Államok elnöke, akkor a Mexikóval ápolt évente 580 milliárd dollár értékű kereskedelmi kapcsolatok jelentősen megromlanának.

Mi lesz ebből?

Szeptemberben tervez Kínába látogatni Mexikó gazdasági minisztere, Ildefonso Guajardo, de az egyelőre nem egyértelmű, hogy mennyiben politikai színjáték a szándékkinyilvánítás és mennyire áll a két ország érdekében az egyezmény megszületése, Mexikó gazdasági minisztériuma például nem is kommentálta a híreket.

Nem egyértelmű a tervezet gazdasági előnye a két ország számára. Elemzők szerint nem valószínű, hogy Kína jelentős gazdasági partnerré váljon Mexikóban a köztük lévő távolság és az olcsóbb alternatívák miatt. Az egyezmény pénzügyi értéke sem lenne túl nagy jelentőségű, mivel a Kína és Mexikó között zajló kereskedelem 43 milliárd dolláros éves értéke elmarad Mexikó és az Egyesült Államok 580 milliárd dollár értékű éves kereskedelmétől.

A mozgolódás viszont egy célt tökéletesen szolgál: Mexikó jelzi Trumpnak, hogy tudnak máshova is fordulni. Kína mellett Argentínával és Brazíliával is tárgyalásokba bocsátkoznak, ahonnan a jelenleg az Egyesült Államokból importált kukoricát és szóját tudnák beszerezni. Mexikó továbbá sürgeti az EU-t, hogy vizsgálják felül a korábban kötött kereskedelmi egyezményt. (Kína megnyitotta kötvénypiacát a külföldi befektetők előtt.)

A júniusi EU-Kína csúcson Kína a globális szabadkereskedelem mellett kötelezte el magát, egyesek egy uniós-kínai szabadkereskedelmi egyezmény megszületésének kezdetét látták a szavak mögött.

(Címlapkép forrása: Pixabay)