Több, mint négy éve a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban. A vártnál is jobb, 7,4 százalékos júliusi ráta értékén azonban valamelyest ront, hogy az érték nem párosult a nem mezőgazdasági foglalkoztatás előrejelzéseknek megfelelő növekedéssel. Júniusban 162 ezer új munkahely létesült az USA-ban, ami alulmarad az 184 ezres elemzői várakozásoknak és a 2013-as havi növekedési átlagnak, amely 200 ezer új munkahely. Az amerikai munkaügyi minisztérium közlése szerint az alacsony munkanélküliségi ráta részben annak köszönhető, hogy sokan kiestek a munkaerőpiacról. A legtöbb új munkahely a kiskereskedelemben és a szolgáltató szektorban keletkezett múlt hónapban.

Kérdés, hogy hogyan reagál majd a Fed az adatokra. Korábban Ben Bernanke azt nyilatkozta, hogy ha javulnak a munkaerő-piaci mutatók, akkor már az év végén mérsékelhetik a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programot. A jelenlegi adat munkanélküliségi adat azonban a javulás ellenére nem feltétlenül pozitív. A Concorde értékpapírkezelő Zrt. elemzői szerint a Fed emiatt nem tulajdonít majd nagy jelentőséget a friss adatnak és változatlan marad az élénkítési program.  A bérek június óta 0,1 százalékkal csökkentek, ami a Concorde szerint csökkentheti az egyébként sem magas inflációs várakozásokat.

A hír hatására az amerikai tíz éves kötvényhozam tíz bázisponttal csökkent. Az amerikai tőzsdei futures-ek szintén vegyes képet mutatnak, az európai piacok azonban masszív mínuszokba fordultak a hír megjelenését követően.

A forint azonban erősödéssel reagált. Az euró forintjegyzése egész napos 300 fölötti tartózkodás után 299,50 alá ereszkedett. A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe is pozitívan reagált az adatokra, a BUX közel fél százalékos pluszba emelkedett rövid idő alatt, miután kora délután óta a piros tartományban tartózkodott.