Be kell fejezni a "céljával teljesen ellentétes hatást elérő" megszorítási politikát, helyette a növekedés újraindítására kell összpontosítani - ajánlja az európai országoknak Robert Fico szlovák kormányfő, csatlakozva a szigorú költségvetést ellenző európai politikusok bővülő táborához. Lehetetlen elvárás egy kormánnyal szemben, hogy csökkentse a közkiadásokat, konszolidálja a költségvetést és ezzel egyidejűleg segítse a gazdasági növekedést és küzdjön a munkanélküliség ellen - szögezte le a Financial Times tudósítása szerint.

A baloldali Fico-kormány jobbközép irányultságú elődje csökkentette a béren kívüli juttatásokat és a közalkalmazottak bérét, aminek eredményeként a költségvetési hiány 2012-re a GDP 4,3 százalékára mérséklődött a 2009-es nyolc százalékról. A koalíció azonban szétesett és Fico pártja, a Smer lényegében 180 fokos fordulatot ígérve nagy győzelmet aratott. Az új kormány feladta a 19 százalékos valódi (az szjá-ra, az áfára és a vállalati nyereségadóra is vonatkozó) egykulcsos adót, a magas profitot elérő cégek esetén 23 százalékra, a havi 3300 euró feletti keresetekre vonatkozóan 25 százalékra emelte az adót. Az áfához nem nyúlt hozzá, mert az a párt bázisát adó kiskeresetűeket sújtotta volna.

Semmi sem függ össze semmivel

Volt itt egy konzervatív kormány, amely kitartott az egykulcsos adó mellett, neoliberális gazdaságpolitikát folytatott, ám a munkanélküliség nőtt, a gazdaság bővülésének üteme viszont esett. Nincs kapcsolat a GDP emelkedése és munkavállalói jogok, vagy a munkanélküliség, vagy az adószint között. Ez a mi tanulságunk - mondta Robert Fico.

A szlovák kormányfő ennek ellenére kitart amellett, hogy idén a GDP három százaléka alá mérséklik a költségvetési hiányt, bár egyre inkább úgy látszik, hogy ezzel gondok lesznek. A gazdasági növekedés üteme a tavalyi két százalékról 0,5 százalékra mérséklődhet idén. Ennek forrása majdnem kizárólag az export lehet, miközben a munkanélküliségi ráta 14,7 százalékra kúszik fel.

Letérdeltek a multi előtt

A kormány kétségbeesett környezetvédelmi és energetikai engedményekkel - vagy ha tetszik, stratégiai együttműködések szlovák módra - érte el, hogy az US Steel ne adja el kassai üzemét, s ezzel elháruljon 11 ezer ember elbocsátásának veszélye. Az acélgyár a szlovák autóipar fontos beszállítója - egy főre vetítve Szlovákia a világ legnagyobb autógyártója.

Fico kénytelen volt elismerni, hogy országa egymaga nem sokat tehet a növekedés felpörgetése érdekében. Ha valami történik a német gazdaságban januárban, az júliusban megismétlődik Szlovákiában utalt az ötmillió lakosú ország exportfüggőségére. Minden gond ellenére a befektetők kedvelik a kis eurótagországot: Pozsony a múlt hónapban 376 millió euró értékű 10 éves kötvényt bocsátott ki mindössze 2,8 százalékos átlagos hozam mellett.