A szeptemberi németországi parlamenti választásokon második helyen végzett német szociáldemokrata párt (SPD) vezetősége kész tárgyalni a győztes konzervatív CDU/CSU pártszövetséget vezető Angela Merkellel a kormányzati együttműködésről - derült ki, miután felszállt a füst a nyolcórás vezetőségi ülésük után. Ez helyreállíthatja a politikai stabilitást Európa legnagyobb gazdaságában - emeli ki a Bloomberg.

Hubertus Heil, a párt főtitkára azt mondta újságíróknak a maratoni tanácskozás után, hogy - részben Frank-Walter Steinmeier államfő kérésének engedve - készek tárgyalni valamiféle megállapodásról a CDU/CSU és az SPD között. Merkel egyelőre elzárkózik a kisebbségi kormányzástól, amelynek nincs előzménye a második világháború utáni német politikatörténetben, ám Martin Schulz, az SPD elnöke nem akar formális koalícióra lépni a CDU/CSU-val.

Nem lesz személycsere

Schulz úgy véli, működne az a módszer, hogy a két politikai erő törvénykezésről törvénykezésre egyeztetve döntene arról, hogy együtt vigyék-e be az adott ügyet a Tisztelt Ház elé. Manuela Schwesig, Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány szociáldemokrata miniszterelnöke megerősítette: a párt tárgyalási készsége nem egyenlő azzal, hogy belemennének egy újabb nagykoalícióba.

Akármire is jutnak a fejesek a pártban, a döntéshez meg kell szerezniük a mezei párttagság támogatását. Az SPD december 7. és 9. között tart kongresszust Berlinben, ahol újraválaszthatják Schulzot a párt elnökének. Bár sokan felvetették, hogy álljon félre, amivel utat nyitna egy új vezetőnek, aki újraköthetné a nagykoalíciót, Heil világossá tette, hogy nincs szó személyi változtatásokról a pártban.

A nyitókép forrása: Reuters