Az elmúlt három évben csaknem 2300 olyan hivatalnok, kormányzati tisztségviselő ügye került bíróságra, akik ilyen pénzek felett rendelkeztek, ráadásul számuk egyre nőtt, tavaly meghaladta a 930-at.

A kötelességszegésből eredő bűncselekmények országszerte elszaporodtak, ezeknek körülbelül másfél százaléka köthető a szóban forgó alapok nem szabályszerű felhasználásához - állapította meg legfőbb ügyészség. Megjegyezték, hogy a gyors növekedés nyilvánvalóan az alapok és a hozzájuk kapcsolódó projektek számának bővülésével van arányban.

A költségvetési alapok felhasználásának nyomon követésére és átláthatóvá tételére külön információs hálózatot hoznak létre, miközben a hivatalnokokat jogi továbbképzésben részesítik.

A kelet-ázsiai országban az idén megkezdett ötéves terv célkitűzései között az egyik legfontosabb, hogy 2020-ra felszámolják a szegénységet. Ez a hivatalos nyilatkozatok szerint 55-70 millió főt érint Kínában, ők évi 2300 jüannál (99 ezer forint) kevesebből élnek.

Tavaly a szegénység felszámolására 46 milliárd jüant (2 ezer milliárd forint) költöttek el, az idén pedig több mint 10 millió ember szegénységből történő kiemelésére, köztük nagyjából 2 millió falusi elköltöztetésére 60 millió jüant (2 584 milliárd forint) szánnak.