Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke figyelmeztette a görög kormányt, hogy Görögország csak akkor kaphat további hitelt az országot finanszírozó EU-tól és IMF-től, ha lehetővé teszi az EU, az ECB és az IMF szakértőinek a költségvetés számainak athéni ellenőrzését - jelentette a Bloomberg két brüsszeli tisztviselőre hivatkozva. Draghi hétfőn beszélt Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszterrel.

Világossá tette, hogy csak így tudják kideríteni, hogy valójában mennyi pénz hiányzik a kasszából. A nevük elhallgatását kérő források azt is hozzátették az információhoz, hogy az ECB-n kívül az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutalap is hasonló jelzést küldött Athénba. Végül a felek állítólag abban maradtak, hogy a néhai trojka szakértői szerdától kezdhetik el helyszíni vizsgálatukat. Az információt sem az ECB, sem Varufakisz nem erősítette meg.

Egy szakértő azt is elmondta a Bloombergnek, hogy lehetetlen kívülről elvégezni a költségvetés auditálását. Athénnek több száz kormányhivatalnokot kellene Brüsszelbe küldenie, ha mindenképpen el akarná kerülni ezt. A meg nem erősített hír érdekes annak tükrében, hogy Varufakisz hétfői sajtótájékoztatóján még technokratát titkos társaságának minősítette a trojka delegációját, amely olyan hatáskörrel jár el az görög főváros hivatalaiban, mintha egy gyarmatosító hatalmat képviselne.

Adok-kapok

A német köztelevízió, az ARD hétfőn olyan dokumentumfilmet mutatott be, amelyben Varufakisz brutális megjegyzésekkel illette mind saját országának anyagi helyzetét, mind a görög válság kezelésére vállalkozó országok erkölcseit. Hogy a marxista közgazdász professzor szavai mikor hangzottak el, az nem derült ki, de a kedd reggeli német lapok szerkesztőit ez láthatóan nem is érdekelte - derült ki a Reuters tudósításából.

A film a görög adósságválságról szólt. Az ARD egy napon sugározta azzal, amikor az eurózóna pénzügyminiszterei (eurócsoport) újra napirendre tűzte az athéni kormány reformjavaslatainak tárgyalását. Ezek elfogadása a feltétele annak, hogy utat nyissanak az ország finanszírozása előtt. A "technikai tárgyalások" szerdán kezdődnek, a benyújtott fél tucatnyi görög vállalást - köztük az adóhatóság "megerősítését" az adóelkerülőket lebuktató önkéntesekkel - a jövő héten továbbiak követhetik.

Bűntett

Okos emberek Brüsszelben, Frankfurtban (az Európai Központi Bank székhelyén) és Berlinben pontosan tudták 2010 májusában, hogy Görögország soha nem fogja visszafizetni adósságait - mondta Varufakisz a dokumentumfilmben az első EU-IMF kedvezményes hitelre célozva, amelyet fél évvel azt követően kaptak meg a görögök, hogy az akkori kormány 2009 őszén elismerte: több mint tíz éven át meghamisították a költségvetési adatokat, hogy kisebbnek tüntessék fel az ország tartozásait a valóságosnál.

Az akkori hitelt megszavazó döntéshozók ennek ellenére úgy tettek, mintha Görögország nem lenne csődben - folytatta Varufakisz minden bizonnyal még nem országa pénzügyminisztereként nyilatkozva. Úgy tettek, mintha csak átmeneti pénzzavarban lenne Görögország, mintha nem lenne elég könnyen pénzzé tehető (likvid) forrása tartozásai törlesztésére.

Valójában a világ legnagyobb államcsődjében lévő országnak adtak hitelt, mintha valamiféle hozzá nem értő, harmadosztályú bankárok lennének. Ezzel az emberiség elleni bűntettet követtek el - idézte a Reuters a görög politikus szavainak német fordítását. Kemény mondatok, de tény hogy számos közgazdász szakértő, főként a görögök körében tipikusnak mondhatók a hasonló megjegyzések.

Húzzanak el!

Az ARD hangulatkeltése nem maradhatott hatástalan abban a német környezetben, ahol az utca embere és a politikusok is egyre kevésbé hajlandóak további hiteleket nyújtani a görögöknek. A Bild napilap kiemelte Varufakisz megjegyzéseit a címoldalára és szerkesztőségi cikkben követelte, hogy az európai vezetők semmilyen további pénzügyi támogatást ne adjanak Görögországnak. Az athéni kormány úgy tesz, mintha mindenkinek úgy kellene táncolnia, ahogy a görögök fütyülnek, ám véget kellene vetni ennek az őrültségnek. Európának nem kellene hagynia, hogy hülyének nézzék - szól a kommentár.

Cáfolatok

Látva ezt a hátteret nem meglepő, hogy az eurócsoport ülésének hangulata a hírek szerint messze van a szívélyestől - írta az athéni ekathimerini.com hírportál. Michael Noonan ír pénzügyminiszter azt mondta újságíróknak Brüsszelben, hogy a tárgyalásokat görög részről a továbbiakban miniszterelnök-helyettesi szinten folytatják. Ezt a görög kormány pánikszerű gyorsasággal cáfolta, mondván: továbbra is a pénzügyminiszter az illetékes.

Varufakisz finomította a hét végén elhangzott mondatait, amelyek arról szóltak, hogy népszavazás elé vihetik a görög kormány reformterveit, ha az eurócsoport elutasítja azokat. Ha a nép a referendumon igent mondana ezekre, az egyet jelentene azzal, hogy nemet mondana az euróra. A politikus szerint félreértették mondandóját, nincs szó a referendum lehetőségéről.