A szlovák kormány még tavaly döntött úgy, hogy az első szociális csomag utolsó intézkedéseként a gázszolgáltatók ügyfelei által éves gázdíjként befizetett összeg nagyjából 6 százalékát visszafizeti a lakosságnak - azoknak is visszatéríti, akik be sem fizették.

Az elemzők szerint a Fico-kabinet ezzel a kormánypárt népszerűségét szeretné növelni a közelgő választások előtt, gyakorlati jelentősége ugyanis nincs.

Az embereknek semmi, az államnak sok tízmillió euró

A többségnek a pár euró alig jelent valamit, az 1,4 millió embert érintő intézkedés ugyanakkor 48 millió eurójába kerül az államnak. A gázdíj visszafizetése ráadásul egyáltalán nem motiválja a fogyasztókat a takarékosságra - nyilatkozta Jozef Badida, az energieprevas.sk szakportál elemzője. Az elemzők szerint az intézkedés legfelháborítóbb pontja azonban az, hogy a gázszolgáltatók azon ügyfeleinek is fizet az állam, akik be sem fizették a gázdíjat.

A kormány ezzel szemben semmi kivetnivalót nem lát az egészben, arra hivatkozva, hogy a feltételek között nem szerepel az, hogy az ügyfélnek nincsenek tartozásai - írta az Új Szó. Részben az államnak ad igazat a Szlovák Gázművek (SPP) is, mert sok fogyasztó önhibáján kívül nem tud fizetni. Az ügyfelek adósságait ráadásul mindenképpen behajtják, függetlenül attól, hogy most kapnak-e vissza pénzt vagy sem.

Igényelni sem kell

A visszafizetést nem kell igényelni, az erről szóló értesítéseket az összeg felvételére feljogosító csekkel együtt január második felében postázzák.