Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szlovák pénzügyminisztérium mostani előrejelzésében szereplő 3,6 százalék megegyezik a tavalyi évben mért növekedéssel, ugyanakkor egyaránt magasabb a tavaly év végén és az idén nyár elején az év egészére jósolt számoknál.

A szlovák szaktárca aktuális előrejelzésében egyidejűleg 0,2 százalékponttal 3,5 százalékra csökkentette a szlovák bruttó hazai termék (GDP) 2017-re várható növekedését. 2018-ban 3,9 százalékos, 2019-ben pedig 4,4 százalékos gazdasági bővüléssel számol a pénzügyminisztérium.

A jövő évre jelzett gazdasági bővülés ütemcsökkenését leginkább Nagy-Britannia unióból való távozásával, a Brexittel indokolta a pénzügyminisztérium. Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter a Brexittel kapcsolatban megjegyezte: előfordulhat, hogy a kilépésről folytatandó tárgyalások elhúzódása miatt annak negatív hatásai huzamosabb időn keresztül is befolyásolják majd a gazdaság bővülését.

A fogyasztás húz - ekkora az átlagbér

A szlovák gazdaság idei évre jelzett növekedésében leginkább a hazai fogyasztás, részben pedig a kivitel növekedése játszik szerepet. A szaktárca elemzői szerint idén a szlovákiai fogyasztás növekedésének üteme a legjobb eredményt mutathatja az elmúlt nyolc év összehasonlításában, az export éves szintű növekedése pedig várhatóan meghaladja majd az 5 százalékot. Ez utóbbit az elemzők szerint leginkább az autóiparban mutatkozó növekedés ösztönzi.

Robert Fico szlovák kormányfő örvendetesnek nevezte az új GDP-előrejelzést és jó hírnek minősítette a hazai fogyasztás növekedését is. Ugyanakkor rámutatott: kormánya továbbra sem elégedett a nemzetgazdaságban mért átlagbérek emelkedésével, mert azok növekedési üteme alatta maradt a termelékenység dinamikájának. Elmondta: az év végére Szlovákiában a nominális átlagbér várhatóan 908 euróra emelkedik, ami éves szinten 2,8 százalékos növekedést jelent.

A szlovák szaktárca jövőre az átlagbér 3,5 százalékos emelkedésével számol. Ezzel egyidejűleg előrejelzésük szerint az idei év végére várt 9,8 százalékról a jövő év végére 8,5 százalékra csökken a munkanélküliségi arány.