Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hozzátette: a következő lépés a gyanúsítottak kiadatása és Egyesült Államokba szállítása.Szerdán Zürichben, a csütörtök-pénteki tisztújító kongresszusra érkezett FIFA-tagok szállodájából hét tisztviselőt vittek el, köztük van két alelnök, Jeffrey Webb, az észak- és közép-amerikai országok szövetségeit tömörítő CONCACAF 50 éves, kajmán-szigeteki vezetője és a 83 esztendős, uruguayi Eugenio Figueredo. A letartóztatásokat eredményező amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing vezetőt vádolnak korrupcióval.

A hét letartóztatott közül hat megtagadta, hogy az Egyesült Államokba szállítsák, egy viszont aláírta az erre vonatkozó papírt, őt így azonnal átszállíthatják. A hatóságoknak most negyven napjuk van arra, hogy hivatalosan kérjék a kiadatást, de szakértők szerint erre sokkal hamarabb sor kerül, a svájciak pedig gyorsan reagálnak majd a kérelemre.

A 47 pontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül. "Az  egész világon korrumpálták a futballt, hogy ők meggazdagodjanak" - mondta a vádlottakról Loretta Lynch. - "Újra és újra megtették. Évről évre, tornáról tornára."

Elmondása szerint az egyik vádlott az évek alatt közel tízmillió dollárral gazdagodott. Arra a kérdésre, hogy Joseph Blatter FIFA-elnök a nyomozók látókörében van-e, Lynch nem válaszolt.

Azt mondta: többek között a 2010-es, dél-afrikai világbajnokság és a 2016-os Copa America kapcsán is óriási kenőpénzek vándoroltak egyik zsebből a másikba - a kontinenstornát jövőre az Egyesült Államokban rendezik, története során először Dél-Amerikán kívül. A 2018-as oroszországi és a 2022-es katari vb kapcsán az amerikai hatóságok nem vizsgálódnak, Lynch ugyanakkor úgy fogalmazott: a FIFA-nak "mélyen magába kell néznie".

A New York-i ügyész, Kelly Currie kijelentette: a szerdai letartóztatások csak a kezdetet jelentik, ugyanis még több országban folyik a nyomozás.

"A korrupciónak ez a formája és a megvesztegetés a nemzetközi futballban két évtizede zajlik" - mondta Currie, hozzátéve, hogy minden vádlott megkárosította az amerikai kincstárat és megszegte az Egyesült Államok törvényeit.

"Ami mindannyiukban közös, az a mohóság" - fogalmazott az ügyész.