Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Részletes adatokkal pontosította a viszonylag nagy teljesítményű porszívók tilalmával kapcsolatos információnkat Wágner Gábor, a Dunartis Kft. értékesítési vezetője. Tájékoztatójából kiderül, hogy az uniós korlátozás pontosan a következőképpen szól: 2014. szeptember 1-jétől az EU területén nem gyártható és ide nem importálható 1600 wattnál nagyobb elektromos teljesítményű és évi 62 kilowattóránál nagyobb energiafogyasztású porszívó.

Az ecodesign irányelvek jegyében hozott szabály második eleme máris felvet egy érdekes kérdést. Hogyan határozták meg az éves teljesítményt, miközben mindenki másként használja a gépét. Tudunk háziasszonyokról, akik naponta megmarkolják a csövet, míg egyes agglegényeknél negyedévenként ismétlődő projekt a takarítás. Nos, a Dunartis tájékoztatójából kiderül, hogy az energiafogyasztásnál egy 87 négyzetméteres lakás évi 50 kitakarításával számolnak.

Vesztesek és nyertesek

Az uniós korlátozás vonatkozik a háztartási és a professzionális (például a szállodákban használt) álló porszívókra, amelyekkel szőnyegek és kemény padló is tisztíthatók. Ugyanez igaz a hagyományos, úgynevezett cilinderes padlóporszívókra és a csak szőnyegek takarítására való gépekre. Lekerülnek a boltok polcairól az 1600 wattosnál nagyobb hibrid (hálózatról és akkumulátorral is működő), továbbá vízszűrős porszívók.

Utóbbiak nem tévesztendők össze a nedves porszívókkal, azokra ugyanis nem vonatkozik a korlátozás. Szintén megúszták a szigorítást a száraz-nedves porszívók, a csak akkumulátáros gépek, a robot-, az ipari, a központi, a kültéri felhasználásra szánt porszívók és a padlópolírozók.

További korlátozás

Kevésbé ismert - hívja fel a figyelmet Wágner Gábor emailjében -, hogy az új szabályozás azt is megadja, milyen porfelszívású készülékeket lehet értékesíteni. Szőnyeg esetén legalább 0,70 dpu-t, kemény padlónál 0,95 dpu-t kell elérni. A dpu az energiafogyasztáshoz hasonló szabványos mutató szám.

Kiszámításához a készüléket mesterségesen szennyezett felületen tesztelik. A 'dust pick up' (dpu) a felületről eltávolított mesterséges szennyeződés arányát mutatja három tizedesjegy pontossággal. Az értéket kárpit esetében a készülék porzsákjának tömegnövekedése alapján számolják ki (korrigálva a teszt körülményeivel), kemény padló esetében pedig az úgynevezett teszthasadék tömegcsökkenését veszik figyelembe. Ez tisztítófej bizonyos számú dupla elhúzása után alakul ki, a számot a teszthasadék hosszával és pozíciójával korrigálják.

Szigorodó szigor

Sajnos van egy rossz hírünk azoknak, akik szeretik az igazán nagy teljesítményű háztartási gépeket: az EU tovább szorítja lefelé a porszívók megengedett maximális teljesítményét. Erre 2017-tól számíthatunk: akkortól legfeljebb 900 wattos, illetve évi 43 kilowattórát fogyasztó gépeket lehet a boltok polcaira helyezni. További szigorítás, hogy a porszívók a felszívott pornak maximum egy százalékát engedhetik vissza a levegőbe és nem lehetnek hangosabbak 80 decibelnél. (Szakértők szerint ekkora zajt kelt egy állomáson áthaladó vonat.)

Jó hírrel is szolgál a Dunartis tájékoztatása: az elektromos teljesítmény és a szívóteljesítmény nem azonos egymással, következésképpen nincs közöttük egyenes arányosság. Az előbbi az elektromos hálózatból felvett teljesítmény, amely a gép használata során nem csupán szívássá, hanem például hővé is átalakul. A gyártók igyekeznek az utóbbit mérsékelni, hogy porszívó minden erejével szívjon, ne a lakást fűtse.