Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Az Európai Unió erőteljesen támogatja Ukrajna területi egységét, az ilyen, felhatalmazás nélküli, helyi népszavazások semmilyen demokratikus legitimációval nem bírnak, és csak a helyzet további súlyosbodásához vezethetnek" - jelentette ki a szóvivő.

Kocijancic azt is közölte: az EU tudomásul veszi Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentéseit az ukrán elnökválasztásról, a kelet-ukrajnai népszavazás elhalasztásának szükségességéről és a csapatok visszavonásáról az ukrán határ közeléből. Mint fogalmazott: az EU szorosan figyelemmel fogja kísérni, hogy a szavakat tettek is követik-e.

Ashton szóvivője azt is világossá tette, hogy az orosz parlament felsőházának is vissza kellene vonnia azt a felhatalmazást, amely lehetőséget ad a fegyveres erő alkalmazására Ukrajna területén. A szóvivő annak fontosságát is hangsúlyozta, hogy minden félnek a genfi megállapodás végrehajtására kell összpontosítania, és kulcsfontosságú, hogy az ukránok tiszta és szabad választásokon, erőszakmentes és nyugodt környezetben dönthessenek a saját jövőjükről.

A lehetséges újabb büntetőintézkedések elrendelésével kapcsolatban az uniós külügyi szóvivő nem óhajtott találgatásokba bocsátkozni arról, hogy hétfőn milyen döntéseket hoznak majd az uniós külügyminiszterek, akik minden bizonnyal a helyzet minden új fejleményét meg fogják vitatni. Újabb célzott intézkedéseknek és a szankciók harmadik szakaszának, a széleskörű gazdasági büntetőintézkedéseknek az előkészítése is folyamatban van - mutatott rá ugyanakkor Maja Kocijancic.