A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Több mint száz trafik tulajdonosának kell azzal számolnia Alsó-Ausztriában, hogy a zuhanó forgalom miatt jövőre kénytelen lesz bezárni a boltját, illetve ha hálózatot üzemeltet, akkor néhány boltját − jelentette az Austrian Times hírportál. Profitjuk jelentős részét elviszi a dohánytermékeket terhelő magas jövedéki adó, miközben a boltjaikban vásárolható újságokat egyre kevesebben keresik, a lottószelvények vevőit pedig elszipkázzák a benzinkutak és a postahivatalok. Ausztriában a dohánytermékek értékesítése szövetségi monopólium, a dohányboltok területi védelem alatt állnak, azaz a közelükben nem lehet konkurens üzletet nyitni. Ugyanakkor automatákból, illetve a benzinkutaknál és a vendéglők egy részében is lehet dohányárut vásárolni − igaz, drágábban, mint az egységes áron árusító trafikokban.

A dohánykereskedelemért felelős állami cég (Monopolverwaltung GmbH) úgy döntött, hogy átszervezi az alsó-ausztriai hálózatot. Ennek érdekében az ott lévő 1400 trafikos közül 120-nak lelépési díjat ajánlanak azért, hogy bezárja a boltját. Az összeg nem csekély: 40 ezer euró. Ezzel azokat a trafikosokat keresik meg, akik a legkisebb forgalomról számolnak be. Egyelőre nem tudjuk, hányan élnek a lelépés lehetőségével, úgy saccoljuk, hogy 50 körül lehet majd a számuk − mondta Josef Prirschl, az alsó-ausztriai trafikosok szövetségének elnöke.

Háromból csak egy magyar trafiknak megy az üzlet

Háromból csak egy trafiknak megy az üzlet, megkezdődött a lemorzsolódás, bezárják a nemrég nyitott üzletek egy részét - írta a csütörtöki Népszabadság. A lapban ugyanakkor az is olvasható, hogy a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. (NDN) közlése szerint eddig kevesebb mint 10 trafik zárt be, illetve néhányan kértek 90 napos haladékot a nyitásra.

Az NDN közölte, hogy a kérelmeket el fogják utasítani. A törvény szerint ugyanis a trafikjoggal felruházottat ellátási kötelezettség terheli, amennyiben hat napon keresztül nem árusít dohányt, úgy onnantól napi 10 ezer forint büntetést kell fizetnie, 30 nap után pedig elveszti trafikjogát.