A hitelminősítő szerint az amerikiai kormányzati leállás önmagában nem jelenti a jelenlegi negatív kilátással ellátott AAA besorolás rontását, bár ez az esemény aláássa a bizalmat mind a költségvetés helyzetének alakulása, mind annak szempontjából, hogy az adósságplafont időben sikerül-e megemelni az amerikai csőd elkerülése érdekében - közölte a Fitch az USA-ban zajló eseményekre adott reagálásában, amelyben lényegében megismételte a június 28-án az amerikai besorolásra adott kommentárját.

Csak az indokolna egy adósbesorolási hivatalos felülvizsgálatot és annak potenciális lerontását, ha az amerikai kormány nem emelné meg az adósságplafont időben, még mielőtt a pénzügyminisztérium minden rendkívüli intézkedés lehetőségét, valamint a tartalékait kimeríti - áll a Fitch közleményében, amely azt is hozzáteszi, hogy amerikai hivatalos közlések alapján ez a pont október 17.

A Fitch emlékeztet, hogy e szcenárió esetén a pénzügyminisztériumnak radikális költségcsökkentéseket kellene végrehajtania, amelynek a gazdasági fellendülésre is negatív hatással lennének. Ez még akkor is így van - teszi hozzá a hitelminősítő elemzése -, ha az adósságszolgálat előnyt élvezne, miután számos fizetési kötelezettségen hátralék jelentkezne, ami további adósságokat vonna maga után - csakhogy ebben az esetben már rendezetlen és kiszámíthatatlan módon.

A Fitch elemzői úgy vélik, még ha az adósságplafont nem is emelik meg időben, van elegendő politikai akarat és kapacitás az állampapírok teljes értékű és időbeni kifizetésére. Mindazonáltal a befektetőknek az USA hitelességébe vetett teljes bizalmát megrendítheti egy ilyen forgatókönyv, miután ez a bizalom a kulcsa az amerikai dollár globális tartalékvaluta szerepének, és ez a bizalom az oka, amiért az USA AAA-s besorolása még mindig megvan annak ellenére, hogy az adóssága jelentősen magasabb más hasonlóan ezzel a legjobb adósnak járó AAA-s  besorolással rendelkező országgal szemben - hangsúlyozza a FItch.

Az S&P is megszólalt az amerikai hírekre reagálva. A hitelminősítő szintén a bizalom törékenységére hívta fel a figyelmet. Az amerikai költségvetéssel és az államadósság-limit emelésével kapcsolatos jelenlegi patthelyzet "a bizonytalanság légkörét" teremti meg az amerikai gazdaságban, és hatással lehet az üzleti bizalomra, a beruházásokra és a munkahelyteremtésre, ám ha ez a bizonytalan helyzet nem húzódik el túl sokáig, akkor várhatóan nem módosul az Egyesült Államok szuverén adósosztályzata - közölte keddi londoni értékelésében a Standard & Poor's.