Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő szerint azonban ha elmarad a gazdasági kilábalással összeegyeztethető, hiteles középtávú államháztartási hiánycsökkentő terv kidolgozása, akkor az Egyesült Államok valószínűleg még az idén elveszíti ezt az elit adósosztályzatát. Az amerikai AAA besorolásra a Fitch már jelenleg is leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tart érvényben.

Hétfői londoni elemzésében a Fitch úgy értékelte, hogy az amerikai gazdaság kezdi ismét meglelni korábbi dinamizmusát és növekedési potenciálját, ahogy halványul az ingatlanpiaci buborék kipukkadásához köthető makro-egyensúlytalanságok öröksége. A hitelminősítő előrejelzése szerint az amerikai gazdaság növekedési üteme jövőre eléri a 2,8 százalékot, ami elősegíti majd a hiánycsökkentést és a GDP-arányos szövetségi adósságállomány stabilizálását.

Ha azonban nem születnek további strukturális intézkedések a szövetségi kiadások és bevételek közötti szakadék szűkítésére, akkor - az állami és a helyi önkormányzatok adósságával együtt számolt - amerikai közadósság-ráta az évtized végére a GDP-érték 115 százaléka körüli szintre duzzad - jósolta a Fitch Ratings.

A cég szerint ilyen szintű eladósodottság már szűkítené a jövőbeni gazdasági-pénzügyi sokkok elviseléséhez szükséges költségvetési mozgásteret, és korlátozná az anticiklikus költségvetési politika lehetőségeit, így összeegyeztethetetlen lenne az amerikai szövetségi kormányra és az amerikai kincstárjegyekre jelenleg érvényes AAA besorolás fenntartásával.

A Fitch Ratings már két hete, az adósságlimit átmeneti felfüggesztéséről szóló, időnyerési célú kompromisszum megszületése előtt is kiadott egy kemény hangvételű figyelmeztetést. A hitelminősítő akkori állásfoglalása szerint ha megismétlődik a 2011 augusztusában egyszer már lezajlott adósságlimit-válság, az "kötelezné" a céget arra, hogy felülvizsgálja az Egyesült Államok gazdaságpolitikai intézményrendszerének megbízhatóságáról és kiszámíthatóságáról, valamint a hiteles középtávú hiánycsökkentési terv elérésének kilátásairól alkotott megítélését.

A Fitch a január 15-ei elemzésben annak a véleményének adott hangot, hogy az amerikai adósságlimit-rendszer nem hatékony, ugyanakkor potenciálisan veszélyes mechanizmusa a költségvetési fegyelem kikényszerítésének. Nem veszi ugyanis elejét az olyan adó- és kiadási döntéseknek, amelyek a plafont meghaladó adósság-kibocsátással járnak, az adósságplafon megemelésének elmaradása esetére kidolgozott szankciók pedig a szuverén törlesztésképtelenség kockázatát idézik fel.

Tekintettel a békeidőben példátlan méretűre duzzadt amerikai államháztartási hiányra és adósságállományra, a limit emelésének bármilyen késedelme folyamatosan növeli annak a kockázatát, hogy a szövetségi kormány nem lesz képes időben eleget tenni fizetési kötelezettségeinek - állt az elemzésben.

A hitelminősítő szerint amikor a kongresszus legutóbb, 2011 augusztusában megemelte az államadósság-limitet, az Egyesült Államok kormánya már veszélyesen közel járt ennek a helyzetnek a kialakulásához.