Nem sokat váratott magára egy nagy nyet Oroszországból, miután az ukrán kormány bejelentette, hogy előzetes megállapodásra jutott az ország magánhitelezőinek egy részével az államadósság mérsékléséről. Anton Sziluanov pénzügyminiszter telefonon közölte a Bloomberggel, hogy nem vesznek részt az adósság átütemezésében.

Előzőleg Natalie Jaresko ukrán pénzügyminiszter hasonló kedvezményt kért a hárommilliárd dolláros, decemberben lejáró orosz kölcsönre, mint amilyet a magánhitelezők adhatnak, miután ugyanolyan eurokötvényról van szó mindkét esetben. A hitelátütemezési megállapodás az orosz elutasítás ellenére még létrejöhet, mert ahhoz a 18 milliárd dollár körüli szabadpiacon kibocsátott ukrán állampapír vásárlóinak többségét - azaz nem mindenkit - kell megnyerni.

Pontosan a papírok 75 százalékát birtokló kötvénytulajdonosoknak kell rábólintaniuk egy olyan hitelezői találkozón, ahol kétharmaduk képviselteti magát - derült ki a Bloomberg cikkéből. Akik ebből kimaradnak, azoknak törleszteniük kell az ukránoknak, mert a papírokat az angol jog szerint bocsátották ki, amely szerint, ha egyetlen hitelezőnek egyetlen részletet nem törlesztenek, akkor Ukrajna az összes adósságra vonatkozóan fizetésképtelennek minősül. Kijev ezt mindenáron el akarja kerülni, úgyhogy az oroszok számíthatnak a pénzükre.

Közel négymilliárdos engedmény

Kijev egyelőre a magánhitelezők egy csoportjával egyezett meg. Ezek közel kilencmilliárd dollár adósságot tartanak a kezükben, az említett 18 milliárdból. A csoport - amelynek legnagyobb tagja a magyar kötvények korábbi legnagyobb magánhitelezője, a San Franciscó-i Franklin Templeton befektetési alap -, belement abba, hogy elengedi a kezében lévő kötvények könyv szerinti értékéből 20 százalékot. A Templeton könyveiben hétmilliárd dollárnyi ukrán kötvény ketyeg.

Ez azt jelenti, hogy ha a többi hitelező is követné a példájukat, akkor 3,6 milliárd dollárt írhatnának le az összesen 72 milliárdos ukrán államadósságból - írta a Financial Times összefoglalójában. Ebből egyébként csak 34 milliárd dollár körüli összeg devizaadósság, amelyből 13 milliárd nemzetközi intézményi hitelezők - köztük a Világbank, az EIB és az IMF - kezében van.

Ezt akarták a görögök is

A megállapodás további eleme, hogy az adós négyéves moratóriumot kap a törlesztésre. Cserébe a jelenlegi 7,2 százalékos kupon 7,75 százalékra megy fel, továbbá a hitelezők 2021-től kezdődően az ukrán GDP növekedéséhez kötött törlesztésre is számíthatnak. Ennek nagysága elérheti akár az éves bővülés 40 százalékát is, ha a növekedési ütem meghaladja a négy százalékot, azzal a megszorítással, hogy az első négy évben nem lehet nagyobb a növekedés egy százalékánál.

A megállapodás utóbbi eleme, a GDP-növekedéshez kötött hiteltörlesztés érdekessége, hogy lényegében megegyezik azzal, amit a januárban hivatalba lépett görög kormány kért az ország hitelezőitől - hiába. Az ukránok megkaphatják ezt, ha a hitelezők említett többsége mellett a kijevi parlament is elfogadja az egyezséget, amire nagy szükségük van, mert az IMF csak akkor finanszírozza az országot, ha a tartozások GDP-hez viszonyított arányát 2020-ra 71 százalék alá szorítják.

Timothy Ash, a Nomura feltörekvő piaci elemzője a vártnál jobbnak tartja a megállapodást - derült ki a Dow Jonesnak adott nyilatkozatából -, amivel a piac többi szereplője is egyetérthet. Ezt tükrözi, hogy már a megállapodással kapcsolatos pletykák nyomán is javult az ukrán kötvények megítélése. A 2017-es lejáratú állampapírok könyv szerinti értékük 57,4 százalékán forognak, szemben a márciusi 39,5 százalékos aránnyal.

Kevés lehet

A szakértők ugyanakkor máris arra hívják fel a figyelmet, hogy a hónapokig tartó alkudozással kiizzadt megállapodás kevésnek bizonyulhat, ha a délkelet-ukrajnai konfliktus elmérgesedése tovább rontja az ország gazdasági helyzetét. Az állandó bizonytalanság mellett, ami akadályozza az üzleti tevékenységet, tovább nőhetnek a katonai kiadások is.

Ukrajna újabb fizetési válsággal nézhet szembe, ha az IMF-program néhány év múlva lejár, ezért a most elfogadott könnyítések életfontosságúak - mondja Vadim Khramov, a Bank of America Merrill Lynch stratégája. A mostani tárgyalásokat is azért gyorsították fel, mert a helyzet kiéleződött az ország elszakított területein.

A megállapodásról szóló törvénytervezetet először benyújtják a kijevi parlamentnek, majd szeptember közepén nyilvánosságra hozzák. A kötvénytulajdonosok ezt követően szavazhatnak róla. A menetrend betartása érdekében a szeptember 23-án esedékes 500 millió dolláros hiteltörlesztést elhalaszthatják.