Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Barack Obama hétfőn a pénzügyi és gazdasági vezetőkkel folytatott megbeszélésén sürgette a 2010-ben elfogadott Dodd−Frank törvény gyakorlatba ültetését. A nyilvánosságtól elzárt megbeszélésen ott volt többek között Ben Bernanke Fed-elnök és Jacob Lew amerikai pénzügyminiszter is. A kiszivárgott hírek szerint egy fontos jogszabály volt a megbeszélések középpontjában: a már három éve elfogadott Dodd−Frank törvény a mai napig nem működik a gyakorlatban a bankok lobbija miatt.

Az amerikai kormányzat elsődleges célja a bankrendszer átalakításával az, hogy megszűnjön a "túl nagy, hogy bedőljön" (too big to fail) elv, ami miatt 2009-ben több bankot is az államnak kellett megmentenie a csődtől. A bankárok ellenlobbija azonban eddig megakadályozta az új szabályozást, a Dodd−Frank törvényt például 2010 óta képtelenek gyakorlati szabályokba önteni az amerikai döntéshozók. Ebben a jogszabálycsomagban kellene szabályozni többek között az amerikai bankok korábbinál szigorúbb tőkekövetelményeit, az átláthatósággal kapcsolatos szabályokat vagy a jelzáloghitelezésben rejlő kockázatok kötelező kommunikálását. Most a pénzügyminisztérium szakértői úgy nyilatkoztak, hogy szeretnék az év végéig megalkotni ezeket a jogszabályokat. A jelek szerint azonban Obama türelme is fogytán, ezért most személyesen szorgalmazta a munka felgyorsítását.

A Fehér Ház közleménye szerint az elnök elsősorban arra hívta fel a figyelmet a megbeszélésen, hogy az új szabályozás elengedhetetlen annak érdekében, hogy egy a 2008-ashoz hasonló banki összeomlást elkerüljön az Egyesült Államok. A közlemény kiemeli, hogy az elnök számára az első naptól fogva prioritást élvez a fogyasztók védelme és egy erős középosztály megteremtése. Ezzel összhangban a tárgyaláson a pénzügyi rendszer átalakítása mellett szó esett a költségvetés helyzetéről és a legfontosabb tennivalókról ezen a téren.