Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nemrégiben nyilvánosságra került egy dokumentum, amely részletes utasításokkal látja el az iskolák vezetőségét arról, hogyan kell felkészíteniük intézményüket, ezen belül a tanulókat a háborús körülményekre - adta hírül a Moscow Times. A sillabusz a krasznojarszki régióból jutott el a médiához.

Újra félnek

Az oroszok az elmúlt években - a hidegháború vége óta először - újra félni kezdtek a háborútól. Ennek hátterében a Nyugat és Oroszország viszonyának mélypontra jutása állhat. A felek kapcsolata a 2014-es ukrán válság miatt romlott meg. Oroszország magához ölelte a Krím-félszigetet és burkolt katonai segítséget nyújtott a Délkelet-Ukrajna leválasztására törekvő oroszbarát szeparatista politikai erőknek és milíciáknak. Ezt kölcsönös gazdasági szankciók követték.

Emellett a szíriai konfliktus sem hagyja hidegen az orosz társadalmat. Moszkva katonai segítséget nyújtott a regnáló rezsimnek, amelyet ellenfelei tömeggyilkosságokkal vádolna. Ezzel belefolyt az ottani véres polgárháborúba, ami egyebek mellett egy Törökország fölé tévedt orosz katonai repülő szerencsétlen körülmények között történt lelövéséhez vezetett.

Az idegességet fokozhatja, hogy Vlagyimir Putyin államfő a múlt héten egyik beszédében az orosz vállalatok katonai felkészüléséről értekezett. Kijelentette, hogy a cégeknek - függetlenül attól, hogy állami tulajdonban vagy magánkézben vannak-e - késznek kell lenniük arra, hogy bármikor növeljék katonai szükségleteket kiszolgáló termelésüket.

El akarják kapni

A krasznojarszki helyhatóság megerősítette, hogy a régió iskoláiban szétosztott dokumentum létezik, és abban a mozgósítással, a háborús állapotok közti működéssel kapcsolatos utasítások vannak. Emellett némi oktatási segédanyagot tartalmaz a harcművészetek elsajátításához.

Nagyezsda Kvitkovszkaja a regionális oktatási miniszter szóvivője azt mondta a Govorit Moszkva rádiónak, hogy a szövetségi iránymutatás szerint minden állami intézmények, köztük az oktatási intézményeknek is fel kell készülniük a mozgósításra. Az iskoláknak és más szervezeteknek tudniuk kell, hogyan cselekedjenek a kritikus időszakban.

Kvitkovszkaja hozzátette ehhez, hogy a hatóságok keresik azt a személyt, akik felelőssé tehető a dokumentum kiszivárgásáért a médiába. Ha megtalálják az illetőt, akitől kijutott a hír az internetre, meg fogják büntetni.

A nyitókép forrása: AFP