Több millió embert akar az utcára vinni ma délután a hatalomból eltávolított Mohammed Murszi elnököt támogató iszlamista Muzulmán Testvériség, csupán két nappal azt követően, hogy híveinek ülősztrájkjait véres akcióban számolta fel a rendőrség. A megmozdulások célja, hogy a nép egyik fele kinyilvánítsa haragját a hadsereg által hatalomba emelt, a nép másik fele által elfogadott ideiglenes kormány iránt. Az utcán ott lesznek a Murszi leváltását követelő Nemzeti Megmentési Front hívei is, a szervezet a Testvériség irányításával végrehajtott "nyilvánvaló terrorista akciók" elleni tiltakozásra szólította fel támogatóit.

A hatóságok figyelmen kívül hagyva a nemzetközi közösség elítélő nyilatkozatait jelezték, hogy fegyverrel fogják megvédeni a középületeket. A tiltakozók egy csoportja tegnap felgyújtott egy kormányépületet Kairóban. A legfrissebb hivatalos adat szerint 623 tüntető, illetve rendőr vesztette életét a szerdai összecsapásokban. A sebesültek száma több ezer. Ez volt a harmadik több száz halálos áldozatot követő akció a Murszit támogató emberek ellen július eleje óta, amikor a katonaság házi őrizetbe helyezte az elnököt.

Obama csak bénázik?

A Muzulmán Testvériséget ugyan váratlanul érte a hadsereg fellépése, amelynek során vezetőik egy részét is letartóztatták, ám a belső zűrzavar ellenére képes a tiltakozások megszervezésére. Az érzelmek oly magasra csaptak, hogy a demonstrációk szinte önmaguktól, spontán alakulnak ki - mondta a Reuters tudósítása szerint a Testvériség szóvivője.

Barack Obama amerikai elnök tegnap elítélte az emberéleteket követő erőszakos tömegoszlatást, és közölte, hogy elmarad a két ország hadseregének szeptemberre tervezett közös hadgyakorlata. Ugyanakkor az USA nem vonja vissza a főként egyiptomi katonaságot segítő 1,5 milliárd dolláros évi rendes átutalását. A kairói kormány szerint Obamát félretájékoztatták, így nyilatkozatával az Egyiptomot veszélyeztető terroristákat segíti. Az elnököt saját háza táján is bírálják, mondván: Washington válaszai az egyiptomi fejleményekre egymás után mondanak csődöt.