Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kijevi kormánycsapatok közelgő offenzívájától tartanak, és ennek megfelelően az ellenállásra készülnek a kelet-ukrajnai Szlovjanszk városának nagyobb részt oroszbarát lakói - jelentette a BBC a településen lévő tudósítókra hivatkozva. Az ukrán hadsereg lezárta a városba vezető főútvonalat, tovább szorítva a szeparatista felkelők ellenőrzése alatt álló település körüli gyűrűt.

Harriet Salem szabadúszó újságíró azt tapasztalta a városban, hogy a lakosság többsége támogatja az oroszbarát csoportokat. Ugyanakkor az embereket egyre jobban aggasztja, hogy egy ukrán támadás esetén csatatérré változnának a városuk utcái és terei. Sarah Rainsford, a BBC tudósítója arról számolt be, hogy Szlovjanszk lakosait felháborították a Odesszában a hét végén történtek: több tucat oroszbarát aktivista halt meg az ottani összecsapásokban. Megbocsáthatatlannak tartják az esetet.

Ugyanakkor még ebben az orosz többségű térségben is láthatók az egységes Ukrajna támogatásának jelei. Itt-ott a kék-sárga ukrán nemzeti zászlót is ki merték tenni a házakra és helyenként felfestették ezt a szimbólumot a lámpaoszlopokra. Ezzel együtt az emberek nem akarják, hogy Kijev katonákat küldjön a térségbe.

A város központjában férfiak Molotov-koktélokat készítenek sörös palackok felhasználásával. A helyiek szatyorszámra hordják nekik az élelmet. Az félkatonai csoportok további barikádokat építettek városszerte. A cél láthatóan az, hogy ha a hadsereg megindul, akkor legalább lelassítsák az előrenyomulását, ha megállítani nem is tudják.