Az autósiskolákban jelenleg oktatott kilenc manőverezési szituáció közül kettőt törölnek januárban, tehát ennyivel egyszerűbbé válik a jogosítvány megszerzése, más területen azonban nehezebbé válhat a vizsga - derült ki a Világgazdaság cikkéből. Az egyszerűsítés célja az, hogy a tilitoli gyakorlása helyett többet körözzenek a forgalomban a tanulók.

Ennek megfelelően a B kategóriás úrvezetői jogosítvány megszerzéséhez várhatóan jobban kell tejesíteni a megmaradó rutinfeladatokban, illetve a forgalomban - mondták az illetékesek a gazdasági napilapnak. Jelenleg egyébként a tanulók 60 százaléka megy át a vizsgán elsőre, tavaly összesen 125 ezren szereztek jogosítványt.

A lap megpróbálta kideríteni, milyen szerepe van korrupciónak a vezetői engedély megszerzésében, azaz hogy lefizethetők-e a vizsgabiztosok. A mendemondák szerint egyes oktatók Budapesten 30 ezer, vidéken 20 ezer forintot kérnek a leendő mazsoláktól azon a címen, hogy ezt a vizsgabiztos zsebébe kell csúsztatniuk. Arcával természetesen senki sem vállalja ezt az információt.