Szerdától a jelenlegi belügyminiszter Theresa May lép a miniszterelnöki posztra. Cameron korábban, a június 23-i függetlenségi népszavazást követően azt közölte, hogy októberig távozik a posztról. Cameron - aki 2005 óta vezette a Konzervatív Pártot, és 2010 óta miniszterelnök - a bennmaradás mellett kampányolt, ám a brit választók többsége arra szavazott, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Cameron hétfőn a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt tett rövid nyilatkozatában bejelentette továbbá, hogy kedden még elnököl utolsó kabinetülésén, szerdán még ő vesz részt a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok hetente esedékes alsóházi félóráján, utána pedig hivatalosan tájékoztatja távozásáról II. Erzsébet királynőt. E menetrend alapján szerda estétől Theresa May lesz az Egyesült Királyság új miniszterelnöke.

Korábban arról adott hírt a BBC, hogy visszalépett a pártelnök-miniszterelnöki posztért folytatott versenyből Andrea Leadsom energiaügyi államtitkár, így egyedüli jelöltként Theresa May belügyminiszter maradt az egyetlen jelölt a párt vezetői tisztségére és a miniszterelnöki posztra. Erről bővebben itt olvashat.

Eközben nagyon határozott állásponttal állt elő az ellenzéki brit Munkáspárt is: előrehozott választást akar, miután a június végi függetlenségi népszavazás a feje tetejére állította az 2015. májusi - a toryk abszolút többségét hozó - szavazás utáni politikai helyzetet - jelentette a Guardian.

Mi a protokoll?

Az ilyen esetekben szokásos protokolláris eljárás alapján Cameron szerdán elmondja az uralkodónak, hogy Theresa Maynek a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciója nagy többséggel bizalmat szavazott, és ennek megfelelően ő Mayt tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy átvegye a kormány irányítását. Cameron távozása után közvetlenül Theresa May is felkeresi a királynőt, aki formálisan megbízza őt a kormányalakítással.

Theresa May négy és fél évvel a 90 esztendős uralkodó trónra lépése után született, és ő lesz II. Erzsébet királynő tizenharmadik miniszterelnöke; az első Sir Winston Churchill volt. May lesz egyben az Egyesült Királyság második női miniszterelnöke a három éve elhunyt Margaret Thatcher után.

Így értünk el idáig

Az utódválasztási folyamat első szakaszában a Konzervatív Párt alsóházi frakciója jelölte ki többfordulós szavazássorozattal a lehetséges két jelöltet az öt induló közül. Theresa May kapta messze a legtöbb voksot, a második helyre az utolsó fordulóban Andrea Leadsom került. May 199, Leadsom 84 szavazatot gyűjtött a döntő frakciószavazáson.

Leadsom hétfőn közölte, hogy nem kíván részt venni a vezetőválasztási folyamat következő szakaszában és Theresa May "azonnali" miniszterelnöki kinevezését támogatja. A jelenlegi "kritikus időszakban nagyon nem lenne kívánatos" a kilenc hétig tartó választási kampány. Leadsom arra utalt, hogy az eredeti tervek alapján szeptember 9-éig tartott volna a kampány, amelynek végén a 150 ezer regisztrált párttag választotta volna meg a Konzervatív Párt új vezetőjét.

Korábban Boris Johnson, London előző polgármestere, a Brexitet, vagyis a kilépést pártoló népszavazási kampánytábor egyik frontembere tűnt biztos befutónak, ám a Brexit-párti kampánystáb másik vezetője, Michael Gove igazságügyi miniszter - aki előzőleg azt mondta, hogy nem indul az utódválasztási versenyben - az utolsó pillanatban Johnson ellen fordult, és bejelentette, hogy mégis pályázik. Gove e döntése után Boris Johnson hatalmas meglepetésre bejelentette, hogy ő viszont nem indul a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért, és így a miniszterelnöki posztért sem.

Gove az utóválasztási folyamat frakciószavazási szakaszában kiesett, így Theresa May és Andrea Leadsom maradt versenyben, egészen Leadsom hétfői visszalépéséig.
Az ellenzéki pártok hétfőn azt követelték, hogy Theresa May írjon ki új parlamenti választásokat, May azonban ezt határozottan elvetette.