Vince Cable, aki a Liberális Demokratákat képviseli a konzervatív-liberális brit kormánykoalícióban, a The Observer című vezető baloldali vasárnapi brit lapnak adott interjúban igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a külföldi cégek hangot adtak-e aggodalmaiknak a brit EU-tagság megszűnésének lehetősége miatt.

Cable közölte, hogy személyesen is igyekszik megnyugtatni a külföldi beruházókat, akiknek rendre azt mondja, hogy "nagyon-nagyon alacsony" a kockázata Nagy-Britannia távozásának az EU-ból. A miniszter szerint ennek 5 százalék az esélye. Cable elmondta: különösen az lepte meg, hogy a japán kormány és a japán vállalatok - amelyek pedig általában visszafogottak és "nem szoktak a barikádokra vonulni" - ezúttal milyen nyíltan adtak kifejezést a helyzet mielőbbi tisztázásával kapcsolatos igényeiknek.

A The Observer által idézett amerikai és japán diplomáciai források szerint a két ország vállalatai egyre inkább kérdőjelessé teszik nagy-britanniai beruházási terveiket.

A japánok már tavaly figyelmeztették Londont

A japán kormány nem cáfolt brit sajtóértesülések szerint már tavaly nyáron figyelmeztetést küldött Londonnak. A brit külügyminisztériumnak címzett hivatalos levélben, amely annak idején kiszivárgott a brit sajtóhoz, az állt, hogy akár 1300 japán cég is újragondolhatja brit érdekeltségeinek sorsát, ha Nagy-Britannia a jövőben "nem töltene be jelentős szerepet" az EU-ban.

A levélben Tokió felhívta a brit kormány figyelmét arra, hogy a brit gazdaságban jelenlévő japán vállalatok 130 ezer állást teremtettek, többet, mint bárhol másutt Európában.

A vasárnapi The Observenek írt cikkében a Brit Iparszövetség (CBI) vezérigazgatója, John Cridland számokkal érvelt a brit EU-tagság fenntartása mellett. Cridland hangsúlyozta, hogy az EU eddig 24 ezer milliárd dollár értékben kötött kereskedelmi szerződéseket a világ többi részével, és ez az a befolyás, amely új piacokat nyit a brit vállalatok számára. A CBI vezetője szerint Nagy-Britannia egyedül nehezen tudná ugyanezt a befolyást megteremteni magának.

Cridland szerint a brit gyógyszer- és vegyipar, amely 322 ezer embernek ad munkát, önmagában 53 milliárd font (19 ezer milliárd forint) értékben exportál évente, és ennek 56 százaléka az EU-ba irányul.

A britek többsége kilépne az EU-ból

David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök tavaly bejelentette, hogy a brit választók a következő parlamenti ciklus első felében - várhatóan 2017-ben - népszavazáson dönthetnek a brit uniós tagság fenntartásáról vagy Nagy-Britannia kilépéséről, ha a Konzervatív Párt a 2015-ös parlamenti választások után kormányon marad. Cameron ígérete szerint a brit kormány addig megpróbálja újratárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét az Európai Bizottsággal. A cél azoknak a döntési jogköröknek a "hazatelepítése", amelyek London megítélése szerint nem uniós, hanem tagállami hatáskörbe tartoznak.

A népszavazás arról szólna, hogy az elért - vagy el nem ért - eredmények alapján a brit választók továbbra is az EU-ban szeretnék-e tudni hazájukat.

A The Observer megbízásából elvégzett, vasárnap ismertetett legújabb felmérés szerint jelenleg a brit választók 52 százaléka voksolna arra, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból, és csak 34 százalék szavazna a bennmaradásra.