Ma déli ülésén a varsói kormány döntött a magánnyugdíj-pénztárakról, alapvetően módosítva működési lehetőségeiket. Donald Tusk miniszterelnök ezt a nyugdíjak biztonsága és az államadósság csökkentése érdekében végrehajtott lépésnek minősítette. Elhárította azokat a vádakat, hogy államosítják a pénztárak (a nyitott nyugdíjalapok - OFE) vagyonát.

Hangsúlyozta, hogy a tulajdonukban levő államkötvényeknek csak egy részét viszik át az állami társadalombiztosításba (ZUS) egy elkülönített számlára. Emellett az OFE-k kötelesek lesznek a tagok pénzét 10 évvel nyugdíjkorhatáruk elérése előtt fokozatosan átutalni az állami nyugdíjalapnak. A második pillérnek átutalt összeg a fizetés 2,92 százalékára csökken. A pénztárak a jövőben nem vásárolhatnak államkötvényeket, mondván, ne hitelből fizessenek nyugdíjakat, hanem a reálgazdaságot támogassák részvényvásárlásokkal. A magánynyugdíj-pénztári tagság teljesen önkéntes lesz, az emberek választhatnak köztük, és a kormány szerint velük ellentétben biztonságos, élethosszig tartó és valorizált állami nyugdíj között - írta a Gazeta Prawna, a vezető lengyel gazdasági napilap. Mint Jacek Rostowski pénzügyminiszter elmondta, az elkülönített számlán gyűjtött pénzek ugyanúgy örökölhetőek lesznek, mint a magánnyugdíj-pénztáraknál voltak.

A GFK Polonia közvélemény-kutató legújabb felmérése szerint a lengyelek 70 százaléka az eddigi rendszert támogatja, megosztva pénzét az állami és a magánnyugdíj-pénztárak között. Amennyiben a kormány erre lehetőséget ad, akkor is csak 20 százalékuk vinné át pénzét az OFE-ből a ZUS-ba.

Lezuhant a rokkantnyugdíjasok száma

A rendszerváltás óta most van a legkevesebb rokkantnyugdíjas Lengyelországban: egy millió 75 ezer a 38 milliós országban, míg 1998-ban még 2,7 millióan voltak. Ennek az az oka, hogy jelentősen megszigorították a rokkantosítás feltételeit. Emellett a korábban megítélt járadékokat újra ellenőrzik. A kilencvenes években az állam rokkantosított mindenkit, akit lehetett - ez volt a munkanélküliséggel való küzdelem egyik formája, a nyugdíj megszerzéséhez sokszor az is elég volt, ha valakinek fájt a gerince. Ma ehhez már az is kevés, ha valakinek két szívinfarktusa volt, vagy hiányzik valamelyik végtagja. A csökkenés másik oka, hogy bevezették a szabályt: amint a rokkantnyugdíjas eléri az öregségi nyugdíj korhatárát, automatikusan nyugdíjassá válik, s ezzel eltűnik a rokkantosítottak listájáról. Összege se teszi vonzóvá a rokkantosítást - e nyugdíj átlagos összege 1453 zloty, alig több 100 ezer forintnál, míg az öregségié 1930 zloty (135 ezer forint).