Spanyol nyugdíjasok egy csoportja a terhek megosztásával és közös tevékenységekkel megvalósította az utópiát: a boldog időskori életet - derül ki a Deutche Welle (DW) internetes portáljának tudósításából. Összeadva megtakarításaikat szövetkezetet alapítottak, amely Madrid szomszédságában létrehozta önálló lakrészekből, illetve közösségi helyiségekből álló apartmanházukat.

A főváros környéki hegyvidéken idős emberek kis csoportja a qigong nevű keleti testmozgás formagyakorlatait végzi. Óvatosan, de pontosan követik vezetőjük lépéseit, kéz- és testmozdulatait - írja le a helyszínre ékező látogatót fogadó látványt a DW. A résztvevők a Trabensol nevű nagyjából 50 tagú közösség tagjai, akik úgy gondolják, új lehetőséget találtak arra, hogyan éljék le fizikai és lelki egyensúlyban, a gazdasági nehézségeket hátrahagyva hátralévő éveiket.

Szövetkezet

Megtakarításaikból felépült saját igényeik szerint kialakított házuk a csendes Torremocha de Jarama kisváros mellett található. A Trabensol kulcsa a közös tulajdon. Nincs saját kezükben a lakrész, amelyben élnek és nem tulajdonosai az étkező- és más közösségi helyiségeknek sem. "Egyenként nem engedhettük volna meg magunknak, hogy beköltözzünk valamelyik magántulajdonú idősotthonba, az állami intézményekben pedig olyanoktól vettük volna el a helyet, akik jobban rászorulnak az állam gondoskodására" - fejtegeti az özvegy Paloma Rodriquez, a szövetkezet 70 éves elnök asszonya.

A hölgy társaihoz hasonlóan tavasszal költözött be, amikor elkészült a komplexum. Mint mosolyogva mondja, az itteni élet új erőt adott neki és elűzte félelmeit azzal kapcsolatban, hogy előbb-utóbb gyerekeinek kell majd gondoskodniuk róla. Sokan emlékszünk arra, milyen terhet jelentett a saját szüleink idős kori ápolása. Nem szeretnénk, hogy ezt a gyerekeinknek is át kelljen élniük - mondja.

Ki van találva

A Trabensol szövetkezet minden tagja 150 ezer eurót (45 millió forint) fizetett be az elmúlt tíz évben. Ezenfelül elő kell teremteniük havi 800 eurót (240 ezer forint) az ételre-italra és más ellátásra. Szerződést kötöttek egy étkeztető céggel, amely gondoskodik a napi menüről. Köszönhetően annak, hogy nem egyéni tulajdonosai lakrészeiknek, elkerülték a pénzügyi válság előtti ingatlanspekulációt, az azzal járó hitelbuborékot, amelynek kipukkadása sok adósnak okozott személyes csődöt.

Az épület minden lakrésze délre néz, az ablakokon kitekintve a közös veteményest láthatják a lakók. A lakások a téli napsütés fűti, de az ablakok éppen olyan magasak, hogy nyáron ne legyen hőség az épületben.

A szövetkezet ugyan még fiatal, de így is akadnak olyanok, akik kiszállnak a projektből, mert túl gyengék ahhoz, hogy részt vegyenek a közös foglalkozásokon vagy egész napos ápolásra szorulnak. A Trabensol szabályai szerint nekik joguk van elvinni befektetésüket, befizetett megtakarításukat. Helyüket átvehetik mások. A gazdálkodás folyamatosságát a Banco Popolare helyi kirendeltségének hárommillió eurós hitele segíti.

Amit tetszik

A szövetkezet működésének részei a közös programok. Az említett közös keleties tornán kívül rendszeres túrákat szerveznek a környező dombokra, választani lehet meditációs programokból, a memóriát karbantartó játékokból, asztronómiai ismerterjesztésből, kertészkedésből, barkácsolásból-kézimunkázásból, pingpongozásból.

A közös tevékenységek nem jelentek a vallási együttléthez hasonló összetartozást - mondja 77 éves Teresa Sagasola, aki naponta qigongozik, időnként táncórákra jár és túrázik. Ezek a programok energiával töltik fel a résztvevőket, egyszerűen lehetővé teszik, hogy jól érezzék magukat.

Az élet több mint a vagyon, amit megszerezhetünk maguknak - folytatja filozófiájuk ismertetését a 73 éves Luisa Llorena. Ez az a szellem, ami előre hajt bennünket. Azok az emberek, akik idejönnek, és itt élnek, tudják, hogy mire van szükségünk: egymással szolidaritást vállalva, egymást segítve együtt akarnak élni.