Európa minden részéről érkező tüntetők, közleményük szerint 3000-en délelőtt körbevették az ECB székházát, hogy megakadályozzák a munkatársak bejutását. A Reuters tudósiótói reggel még csapán 500 fiatalt láttak Frankfurt elővárosában, de a tiltakozók buszokat vártak Berlinből, Olaszországból és Spanyolországból. Megmozdulásukat a blokádra utalva Blockupyra keresztelték, és azt tervezik, hogy délután a Bundesbank előtt is tiltakoznak.

Az ECB azért került a célkeresztjükbe, mert tagja az EU-IMF-ECB trojkának. A Blockupy szervezői ezt tartják felelősnek a megszorító politikára alapozott válságkezelésért, amely leblokkolta a növekedést és óriási munkanélküliséghez vezetett. A demonstrálók az élelmiszerárak manipulálása, a földharácsolás és a rasszizmus ellen is tiltakozni fognak, az említett két bank mellett a frankfurti repülőteret, Európa harmadik legnagyobb légi közlekedési hubját is blokád alá akarják venni.

A Blockupy közleménye szerint sikeresen blokád alá vették az ECB-székházat, amelyet rendőrök biztosítanak, ám a bank is kiadott egy nyilatkozatot, amelyben az áll, hogy business as usual, azaz a megszokott rend szerint tevékenykednek. A brit Guardian live blogja felhívja a figyelmet arra, hogy a csütörtök munkaszüneti nap volt Belgiumban, amit sokan négynapos kikapcsolódásra használnak fel, így péntekre szabadnapot vettek ki.