Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csak vasárnap több mint hétezren tüntettek Fehéroroszország különböző városokban azért, hogy vonják vissza a botrányos munkanélküli-adót, amelyet a hosszú ideig állás nélkül lévőknek kell fizetniük - adta  hírül a Rzeczpospolita című lengyel konzervatív lap. A legnagyobb tüntetések az Oroszországgal határos Vityebszkben voltak, ahol több mint kétezren vonultak az utcára.

Az tiltakozásokat nem az ellenzék szervezi, hanem a vkontakte.ru közösség portál. A város központjában demonstrálók elsősorban  a "potyázási adónak" nevezett munkanélküli adó visszavonását követelték, de nem hiányoztak a politikai jelszavak sem, köztük az Alekszandr Lukasenko államfő - egyesek szerint Európa utolsó diktátora - távozását követelők.

Minszkben több tízezren tüntettek a hét végén, ám ezeknek a  megmozdulásoknak az élén már a volt politikai fogoly és egykori elnökjelölt, Nyikolaj Sztatkevics állt. Jelen volt az ismert költő és a 2010-es elnökválasztás jelöltje, Vlagyimir Nyekljajev is.

Minszkben a tüntetők "ultimátumot" adtak a hatalomnak: vagy visszavonják a botrányos adót, vagy március 25-én, az ellenzék által minden évben megünnepelt akarat alapján (1918-ban ezen a napon kiáltották ki a Fehérorosz Népköztársaság függetlenségét) a tüntetők Lukasenko lemondását fogják követelni.