Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrajnai konfliktusnak hosszú távú geopolitikai következményei lesznek Európában, ezért Franciaországnak és Németországnak gondoskodnia kellene arról, hogy az európaiak maguk oldják meg a válságot. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államokat távol kellene tartaniuk a tárgyalóasztaltól - idéz a sputniknews.com orosz hírportál egy ismert francia politológus professzort.

Jean-Claude Empereur alapos szakcikket szánt véleménye kifejtésére. Ebben felhívja a figyelmet arra, hogy Ukrajna a kontinentális Európa és Oroszország útkereszteződésében fekszik, ezért az ebből fakadó geopolitikai környezet határozza meg, hogyan kell kezelni az országban mostanra kialakult helyzetet. Empereur rendkívül fontosnak tartja, hogy a második minszki megállapodást, amely rendelkezett a délkelet-ukrajnai tűzszünet feltételeiről, az USA részvétele nélkül hozták tető alá.

Meg voltak bántódva

Kellemes meglepetés volt, hogy Franciaország, Németország és Oroszország meg tudta győzni a kijevi vezetést a fegyvernyugvás elfogadásáról, miközben sikerült távolságot tartaniuk az Egyesült Államoktól - fejtegeti a szakértő. Ezzel kapcsolatban felhívja a figyelmet John Kerry amerikai külügyminiszter és David Cameron brit miniszterelnök londoni találkozójának sajátos hangulatára.

A két politikus viselkedésén érzékelhető volt a két ország vezetőinek sértettsége amiatt, hogy kihagyták őket a béketárgyalásokból. Úgy értelmezhették a dolgot, hogy a normandiai négyek szembe mennek a Nyugat-Európát és az Egyesült Államokat különleges gazdasági és katonai kapcsolatokban összefó transzatlanti együttműködés elsőbbségével. Amiről azonban Kerry és Cameron beszélt, azt jobb lett volna, hogyha nem hozzák szóba.

Csak ezt ne!

A brit kormányfő közleménye kilátásba helyezi, hogy a nyugati országok katonai kiképzőket küldenek Ukrajnába. Ennek semmi más eredménye nem lenne, mint hogy tovább gyengítené a megmaradt halovány stabilitást is a régióban és aláásná a négy európai ország által elindított békefolyamatot.

Ebben a helyzetben Empereur szerint Párizsnak és Berlinnek nyugodtnak kell maradnia és ellen kell állnia annak, hogy az Egyesült Államok a háttérből megpróbáljon befolyást gyakorolni a normandiai négyek tárgyalásaira. A saját elképzelésük és terveik szerint kell továbbhaladniuk a konfliktus rendezésében. A francia szakértő azt is elárulja, hogy mi lenne a lényege a kompromisszumnak: Ukrajnát föderális állammá kellene alakítani és mindörökre ki kell zárni, hogy a NATO tagjává váljon.