A magyar bankvezetők készek tárgyalni a kormánnyal, nyitottak és valóban próbálnak megoldást keresni a devizahiteleik visszafizetésével küszködő háztartásoknak - idézte Sütő Ágnest, a Magyar Bankszövetség szóvivőjét a Financial Times blogjában Kester Eddy, aki azt igyekszik kideríteni, milyen egyezség jöhet létre a kormány és bankok között a devizahitelek ügyében. Az egyeztetés leghamarabb hétfőn kezdődhet, azt követően, hogy az elmúlt napokban egyes miniszterek azzal fenyegetőztek, hogy a könnyítés minden terhét átteszik az ügyfelektől a bankok nyakába.

A kormány döntését tegnapra várták, ehelyett jött a tárgyalások ötlete. Varga Mihály gazdasági miniszter nyilatkozatára, miszerint olyan megoldással akarják megszüntetni a devizahiteleket, amely figyelembe veszi a bankok teherbíró képességét, emelkedéssel reagáltak a pénzintézetek részvényei. Sütő úgy kommentálta a helyzetet, hogy a bankoknak nem sürgős a dolog, hosszabb ideig tartó egyeztetésre számítanak. A magyar pénzügyi szektorban sokan bíznak abban, hogy nem ismétlődnek meg a kormány egyoldalú lépései, amelyek során a szektort agyonnyomó adókat vetettek ki.

Orbán homlokát ráncolja

Ezt támaszthatja alá, hogy ma már új ember, a tárgyalóképesebb Varga ül a rejtélyes Matolcsy György miniszteri székében. Az optimista várakozásokat azonban felülírhatja, hogy bármerre kanyarodjanak a tárgyalások, a végső szót Orbán mondja ki. Ő viszont többször megszegte kormánya ígéreteit, például amikor az eredetileg válságadóként tálalt, azaz ideiglenesnek látszó bankadót meghosszabbította.

A bankokkal szemben megütött békülékeny hang a devizahitelek átalakításával kapcsolatban egy jó rendőr-rossz rendőr stratégia része - véli Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője. A kormány megpróbálja rávenni a bankokat, hogy önkéntes vállalásokkal álljanak elő. Ha ez nem sikerül, akkor jönnek az egyoldalú kényszerítő intézkedések, akár visszamenőleges hatállyal.

Más szóval a pénzintézeteket a tárgyalásokkal megpróbálják rákényszeríteni, hogy vállaljanak akkora áldozatot, amekkorát csak tudnak. Ha ez megfelel Orbán Viktornak, akkor azt mondhatja, hogy a magyar kormány az egyeztetések során óriási győzelmet ért el a bankokkal szemben a magyar emberek érdekében. Ha nem elég neki, amit a tárgyaló fél ajánl, akkor törvényi úton érvényesíti akaratát, amit úgy interpretál, hogy kormánya megvédte a magyar embereket a ragadozó bankokkal szemben.