Immár hivatalos! Orbán Viktor Magyarország névlegesen jobbközép irányultságú kormányának vezetője, korábbi antikommunista másként gondolkodó diák államosítani akarja az energiaszolgáltatókat, amelyeket a "kommunisták" privatizáltak a kilencvenes években - kezdi a magyar viszonyok abszurditását érzékeltető felütéssel cikkét a Finanancial Times blogjában Kester Eddy kelet-közép-európai szakíró.

Az intézkedést a miniszterelnök és a környezete régóta lebegteti, ám Orbán csak pénteki rádióinterjújában tette egyértelművé, hogy munkához látnak. A kormányfő elkerülte az államosítás szó használatát, ami az ország kommunista múltjára utal, helyette közösségi tulajdonba kerülésről beszélt.

Magyar abszurd

Eddy ezt követően elmagyarázza a magyar viszonyokban kevéssé jártas külföldi olvasóknak a magyar politikai "feje tetejére állított" logikáját. A szocializmus idején állami kézben lévő energiaszolgáltatók az elmaradt fejlesztések miatt sürgős beruházásra szorultak, a magyar állam pedig a rendszerváltás utáni gazdasági összeomlás miatt krónikus pénzhiányban szenvedett a kilencvenes évek elején, ezért a posztkommunista szocialista párt vezette kormány jó pénzért privatizálta a cégeket.

Az árak eközben meredeken nőttek, miután a Szovjetunió összeomlása, a KGST felbomlása után az oroszok a piaci áron kezdték szállítani az energiahordozókat Magyarországra. Nagyjából 1996-ra többé-kevésbé piaci árak alakultak ki, ami súlyos terhet jelentett a rosszul kereső magyar átlagpolgárnak. Az első Orbán-kormány, amely szintén jobbközépnek vallotta magát, 2000-ben szavazatszerzési céllal megtagadott egy törvény által előírt áremelést. Orbán a nyolcvanas években ugyan még antikommunista volt, ám ez nem tette a szabad piac támogatójává egy évtizeddel később...

Költségvetési gondok

A kormány első napjától kezdve az energiaszektor és más közszolgáltatók privatizációját tervezi - állítja Mujtaba Rahman, az Eurasia Group kutatóintézet igazgatója. Ezen a területen - és a kereskedelmi bankrendszer területén - Orbán rendíthetetlenül magántulajdon- és multiellenes. Az energiaszolgáltatók visszaállamosítása csak egy újabb lépés lenne a gáztárolók és a Mol-részvények vásárlása után.

A költségvetési nehézségekkel és nulla növekedéssel küszködő Orbán készülve a 2014-es választásokra úgy próbálja javítani újraválasztási esélyeit, hogy üti a bankokat és csökkenti a közüzemi költségeket. A befektetőket igazán a módszer zavarja: az egymást követő energiaár-csökkentésekkel lenyomják a cégek értékét. Ennek ellenére a jelentős közpénzt kell a megvásárlásukra fordítani - mondja a szakértő.