Látszólag olajágat nyújtott át a Mol Nyrt. tegnap a horvát kormánynak az INA olajtársaság körül kialakult háborúskodás lezárása. Közleményében hosszasan sorolja panaszait Zágráb igazságtalan lépéseivel kapcsolatban és világossá teszi, hogy miután a horvát állam nem teljesítette az üzlet megkötésekor vállalt kötelezettségei egy részét, ezért már nincs elővásárlási joga a Mol INA-csomagjára. Ezt követően azonban engedékeny hangra vált: kijelenti, hogy bármilyen részvényeladásról konzultálni fog Zágrábbal és potenciális vásárlónak tekinti a horvát kormányt.

Feltéve persze, ha bármilyen döntés születik a cég valamivel kevesebb, mint 50 százalékos INA-részesdésének esetleges eladásáról. Ha mindez úgy hangzana, hogy talán túl sok feltétel szerepel egy mondatban, arra jó oka lehet a magyar félnek: senki sem gondolja ugyanis komolyan, hogy a Mol tényleg el akarja adni INA-részesedését - ismerteti az olajvállalatok körül kialakult többfrontos magyar-horvát csetepatét a Financial Times blogjában Kester Eddy régiós szakszerző.

Az én bátyám erősebb

Így van ez annak ellenére, hogy a magyar kormány szerdán utasította az olajcéget tulajdoni portfóliójának felülvizsgálatára, illetve arra, hogy ha az megfelelő módon megoldható, akkor készüljön fel az INA-pakk értékesítésére a zágrábi kormánynak vagy harmadik félnek. (Az előbbit Orbán Viktor kormányfő ma reggeli rádióinterjújában elismételte - a szerk.)

Ez az egész lényegében pózolás - véli Szentirmai Péter, a KBC Securities elemzője. A szakértő meg lenne lepve, ha a Mol végül eladná Ina-részvényeit. Az elmúlt napok helyezkedése arról szól, hogy megmutassák: ha a horvát cég maga mögött tudja saját kormányát az INA menedzsmentjogaival kapcsolatos vitában (a Mol kisebbségi tulajdona ellenére bírja a döntési jogköröket), akkor a magyar olajvállalatnak is megvannak a maga eszközei, és számíthat a harcban a magyar állam támogatására.

Nem, az enyém az erősebb

A horvát fél a Hernádi Zsolt Mol-vezér ellen kiadott nemzetközi körözéssel revolverezi a magyarokat, azzal vádolva a magyar olajtársaság első emberét, hogy a Mol négy éve úgy szerzett ellenőrző befolyást az INA felett, hogy megvesztegette az akkori horvát kormányfőt. Erre adta azt a választ a magyar fél, hogy meglebegtette az INA-pakk eladását, jelezve, hogy nem ismeri el a zágrábi kormány elővásárlási jogát.

Szentirmai ügyfeleinek küldött feljegyzésében arra is felhívta a figyelmet, hogy a Vecernji List című lap idézte a horvát miniszterelnök szóvivőjét, aki vágyálomnak minősítette azokat a jelentéseket, amelyek szerint a kormány visszavásárolná az INA részvényeit. A Mol feltehetően békét kereső választ vár a horvát féltől tegnapi közleménye nyomán, ám lehet, hogy sokat kell szobroznia, mire ezt megkapja, már ha egyáltalán bejön a számítása - vonja le a konklúziót az FT blogjának szerzője.